Začenja se akcija Pripelji srečo v službo
Družba
Tipografija

Z današnjim dnem se začenja akcija Pripelji srečo v službo, v okviru katere kolesarske trojke in posamezniki beležijo dneve, ko v službo prikolesarijo. Sodelovala bodo tudi podjetja, ki se bodo letos potegovala za certifikat kolesarjem prijazno delovno mesto. Akcija bo potekala do 10. junija.

Vsakodnevna pot v službo je, v nasprotju s pogosto gnečo na cesti in spremljajočo slabo voljo, lahko prijetna izkušnja, so prepričani organizatorji. Mednarodne raziskave po njihovih navedbah kažejo, da kolesarjenje vpliva na povečan občutek sreče, povečevalo naj bi delovno učinkovitost ter posledično izboljševalo odnose s sodelavci.

Certifikat kolesarjem prijazno delovno mesto, ki ga bodo lahko osvojila sodelujoča podjetja, so razvili v okviru EU projekta Bike2Work pod okriljem Evropske kolesarske zveze.

Kolesarjenje sicer nima pozitivnih vplivov samo na počutje in okolje, ampak prinaša tudi mnogo drugih prednosti. Kot so zapisali organizatorji, je lahko kolo v mestnih središčih izjemno časovno učinkovita rešitev, saj se lahko kolesarji izognejo prometnim zamaškom in jim ni treba iskati parkirnega prostora, hkrati pa prihranijo denar za gorivo in parkirnino.

Število sodelujočih vztrajno narašča, samo lani je 206 trojk po podatkih organizatorjev prekolesarilo več kot 238.000 kilometrov, na ta način pa so prihranili 38 ton izpusta ogljikovega dioksida.

Kolesarji so lani v povprečju prevozili 1227 kilometrov na trojko, 72 odstotkov udeležencev pa je bilo v primerjavi z letom 2014 novih. Letos so se sicer odločili, da bodo h kolesarjenju na delovno mesto spodbujali tudi posameznike, s čimer želijo omogočiti sodelovanje tistim, ki se težje organizirajo v skupino.

Najbolj brano

Od danes velja nov zakon za mučitelje živali: višje kazni in zapor Od danes velja nov zakon za mučitelje živali:...
Sobota, 11 Junij 2016 10:36
Mučiteljem živali se od danes obetajo strožje kazni. Uveljavlja se namreč novela kazenskega zakonika...

Preberite več...

Zdravniki svetujejo: Kako zdraviti bolečine v peti Zdravniki svetujejo: Kako zdraviti bolečine v peti
Ponedeljek, 01 Maj 2017 12:42
Bolečina v peti je pogost problem, ki v svoji najhujši obliki lahko zelo ovira hojo in druge aktivno...

Preberite več...

Ptujčanko v avtu pričakala kača Ptujčanko v avtu pričakala kača
Sreda, 08 Junij 2016 17:51
Regijski center za obveščanje je bil okrog 17. ure obveščen, da ima občanka na Osojnikovi cesti v av...

Preberite več...

Zaščitne maske niso več obvezne! Zaščitne maske niso več obvezne!
Četrtek, 28 Maj 2020 16:25
Po odločitvi vlade bodo od ponedeljka v Sloveniji dovoljene javne prireditve do 200 oseb. Prav tako ...

Preberite več...

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300