Število otrok, ki se izobražuje na domu, drastično narašča
Družba
Tipografija

»Šole menijo, da je oblika izobraževanja na domu primerna le za nekatere učence, med slabostmi oziroma pomanjkljivostmi tovrstne oblike izobraževanja pa navajajo predvsem: prikrajšanost učenca pri pridobivanju socialnih veščin, slaba socializacija otroka, prikrajšanost pri uresničevanju ciljev pri vzgojnih predmetih in okoljski vzgoji, manjka jim razlaga učiteljev, učenci se ne učijo vseh predmetov,« v zvezi s pomanjkljivostmi izobraževanja na domu, ki je pri nas vse bolj priljubljeno, opozarjajo na šolskem ministrstvu.

Šolanje na domu omogoča šolska zakonodaja od leta 1996. V praksi pa so se prvi primeri začeli pojavljati leta 2004, ko so na domu poučevali štiri učence. Kot kaže, pa se vse več staršev odloča za organiziranje osnovnošolskega izobraževanja svojih otrok na domu. V letošnjem šolskem letu je namreč že 279 učencev, šolajočih se na domu, od tega največ, kar 85 prvošolčkov. Dodajmo še, da je samo letošnje šolsko leto šolanje doma začelo 68 učencev več kot lani. »Ministrstvo je leta 2013 šolam, ki imajo izkušnje z izobraževanjem učencev na domu, posredovalo anketo, v kateri smo želeli pridobiti informacije oziroma mnenje šol glede ustreznosti izobraževanja na domu z vidika učne uspešnosti, razporeditve izpitnih rokov, morebitnih omejitev pravice in možnosti, da bi se ti učenci lahko udeleževali določenih dejavnosti, ki jih organizira šola (npr. športni dnevi, tekmovanja, šola v naravi itd.). Med razloge za izobraževanje učencev na domu šole na prvem mestu navajajo odsotnost učenca (potovanje, tujina), na drugem mestu sočasno vključenost učencev v druge tuje šole v RS, na tretjem pa nazorske oziroma zdravstvene razloge. Četrtina šol je odgovorila, da razlogov za šolanje učenca na domu ne pozna,« so o razlogih, zakaj se starši odločajo za tovrstno obliko izobraževanja, spregovorili na šolskem ministrstvu. Pri tem so še pojasnili, da morajo starši o nameravanem izobraževanju na domu šolo pisno obvestiti najkasneje do začetka šolskega leta ter da ima učenec, ki zaradi objektivnih razlogov med šolskim letom prekine izobraževanje na domu, pravico, da se vključi k pouku in obiskuje šolo.

Preverjanje le enkrat na leto

Je izobraževanje v šoli primernejše?

Otroke lahko uči kdorkoli, izobrazba ni pomembna

 

 

Preberite več v Štajerskem Tedniku

Najbolj brano

Od danes velja nov zakon za mučitelje živali: višje kazni in zapor Od danes velja nov zakon za mučitelje živali:...
Sobota, 11 Junij 2016 10:36
Mučiteljem živali se od danes obetajo strožje kazni. Uveljavlja se namreč novela kazenskega zakonika...

Preberite več...

Zdravniki svetujejo: Kako zdraviti bolečine v peti Zdravniki svetujejo: Kako zdraviti bolečine v peti
Ponedeljek, 01 Maj 2017 12:42
Bolečina v peti je pogost problem, ki v svoji najhujši obliki lahko zelo ovira hojo in druge aktivno...

Preberite več...

Ptujčanko v avtu pričakala kača Ptujčanko v avtu pričakala kača
Sreda, 08 Junij 2016 17:51
Regijski center za obveščanje je bil okrog 17. ure obveščen, da ima občanka na Osojnikovi cesti v av...

Preberite več...

Ptuj:Velik uspeh zdravstvenega osebja ptujske bolnišnice Ptuj:Velik uspeh zdravstvenega osebja ptujske bolnišnice
Sreda, 07 December 2016 11:37
Tudi v zdravstvu obstajajo panoge, ki so manj privlačne. Ena takšnih je gotovo tudi oskrba kroničnih...

Preberite več...

aplikacija

appstore  googleplay

Prometne informacije

  • 31.03.2020 17:45

    Zastoj tovornih vozil je na dolenjski avtocesti pred mejnim prehodom Obrežje proti Hrvaški, 4 km. Vozila so na odstavnem pasu.Čakalna[…]

51. FESTIVAL NARODNO-ZABAVNE GLASBE

 

 

radioptuj300