Na sodiščih preveč starih in premalo mlajših sodnikov
Družba
Tipografija

Ob izidu Letnega poročila za leto 2015 Vrhovno sodišče ugotavlja, da so glede na objektivne kazalnike sodišča delovala učinkovito in uspešno, tudi zato, ker je sodstvo zaradi učinkovite uporabe informacijskih rešitev prihranilo 4,2 milijona evrov. Vrhovno sodišče v poročilu med drugim opozarja tudi na vse bolj opazno generacijsko vrzel med sodniki ter na problematiko zakonodaje, ki pomembno vpliva na uspešnost in učinkovitost sodišč.

O učinkovitem in uspešnem delu slovenskih sodišč priča podatek, da so vsa sodišča v letu 2015 obvladovala število prejetih zadev. Pričakovani čas rešitve vseh zadev se je glede na leto 2014 skrajšal in je v letu 2015 znašal 2,7 meseca.  Povprečni čas rešitve za zadeve, rešene v letu 2015, je za pomembnejše zadeve znašal 12,2 meseca na okrožnih sodiščih in 7,2 meseca na okrajnih, za ostale zadeve pa 0,5 meseca na okrožnih in 5,6 na okrajnih sodiščih. V strukturi nerešenih zadev pomembnejše zadeve predstavljajo 39,3 odstotka nerešenih zadev, kar kaže na to, da se struktura nerešenih zadev spreminja in da se ostale, kamor sodijo predvsem zemljiškoknjižne pa tudi izvršilne zadeve, rešujejo hitreje.

Ob pozitivnih kazalnikih reševanja zadev je treba izpostaviti tudi racionalnost pri porabi proračunskih sredstev, saj je Vrhovno sodišče s centralizacijo logističnih storitev za vsa sodišča v vseh izvršilnih, insolvenčnih in zemljiškoknjižnih postopkih v letu 2015 privarčevalo 4,2 mio evrov, še piše v letnem poročilu.

Število sodnikov, starejših od 60 let, je vedno več

Zaradi sicer potrebnega zniževanja števila sodnikov Vrhovno sodišče opozarja na strateško kritičen problem upočasnjenega vstopa novih mladih sodnikov v sodni sistem. Generacijska vrzel med sodniki v starostnem razredu 30-39 in 60-70 let se poglablja, saj  število sodnikov v starostnem razredu 60–70 let prvič presega število sodnikov v starostnem razredu 30-39 let. Zato Vrhovno sodišče vzpodbuja strokovno razpravo glede smiselnosti postopnega zniževanja starostne meje  za prenehanje sodniške službe oziroma vzpostavitev mehanizmov koordinacije glede upokojevanja sodnikov, kar bi omogočalo optimalno razporejanje sodnikov.

V letu 2015 po hitrem postopku sprejetih kar 30 % zakonov, večina je nepremišljenih

Vrhovno sodišče izpostavlja tudi problematiko sprejemanja zakonodaje. V letu 2015 je bilo po nujnem postopku sprejetih kar 30 odstotkov vseh zakonov, več kot tretjina vseh zakonov pa je bila po nujnem postopku sprejeta tudi v letih 2013 in 2012. Izkušnje kažejo, da sprejemanje zakonov po nujnem ali skrajšanem postopku pogosto pripeljejo uveljavitve nepremišljenih rešitev, ki vplivajo tudi na sojenje in celotno poslovanje sodstva. Po rednem postopku je bilo sprejetih manj kot polovica vseh zakonov, toda tudi ti so v določenih primerih nekonsistentni, nomotehnično pomanjkljivi, neustrezno obrazloženi, finančne posledice sprejema za sodstvo pa niso ustrezno ovrednotene. Uveljavitev pomanjkljivih ali neustreznih predpisov pomembno vpliva na uspešnost in učinkovitost sodišč. To se kaže predvsem pri stečajnih, izvršilnih in posameznih nepravdnih postopkih ter v postopkih pred delovnimi in socialnim sodiščem.

Najbolj brano

Od danes velja nov zakon za mučitelje živali: višje kazni in zapor Od danes velja nov zakon za mučitelje živali:...
Sobota, 11 Junij 2016 10:36
Mučiteljem živali se od danes obetajo strožje kazni. Uveljavlja se namreč novela kazenskega zakonika...

Preberite več...

Zdravniki svetujejo: Kako zdraviti bolečine v peti Zdravniki svetujejo: Kako zdraviti bolečine v peti
Ponedeljek, 01 Maj 2017 12:42
Bolečina v peti je pogost problem, ki v svoji najhujši obliki lahko zelo ovira hojo in druge aktivno...

Preberite več...

Ptujčanko v avtu pričakala kača Ptujčanko v avtu pričakala kača
Sreda, 08 Junij 2016 17:51
Regijski center za obveščanje je bil okrog 17. ure obveščen, da ima občanka na Osojnikovi cesti v av...

Preberite več...

Zaščitne maske niso več obvezne! Zaščitne maske niso več obvezne!
Četrtek, 28 Maj 2020 16:25
Po odločitvi vlade bodo od ponedeljka v Sloveniji dovoljene javne prireditve do 200 oseb. Prav tako ...

Preberite več...

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300