Ptuj: nobena župnija in cerkev ni in ne bo ukinjena ali zaprta
Družba
Tipografija

Po odhodu bratov kapucinov s Ptuja 1. avgusta lani je prišlo do delne preureditve župnijskega življenja posameznih župnij na Ptuju. Število bratov kapucinov se je podobno kot drugje zmanjšalo. Veliko je tudi starejših bratov, ki niso več tako pri močeh, da bi lahko vodili župnije, zato so pred tremi leti na svojem rednem provincialnem kapitlju sklenili, da bodo morali zapreti dva samostana, med njimi ptujskega.

Lani so to tudi uresničili, bratje kapucini iz ptujskega samostana so odšli v druge samostane, ki so se še ohranili. Drugih ozadij, ki so vodila v te spremembe, ni. V vseh takih primerih je tako, da se župnija vrne škofu; bratje kapucini so jo vrnili mariborskemu nadškofu msgr. Alojziju Cviklu, ki bi sicer kot odgovoren za župnije lahko nastavil svojega škofijskega duhovnika. Ker ga ni imel, kot ni imel nobenih drugih redovnikov, ki bi bili pripravljeni prevzeti župnijo, je prosil minorite iz minoritskega samostana sv. Petra in Pavla na Ptuju, da rešijo to župnijo tako, da jo vzamejo v upravljanje. Rešitev so minoriti našli v povezovanju vseh treh župnij, skupnem vodenju in koordinaciji, ker tudi sami nimajo dovolj duhovnikov.

Za vse tri ptujske župnije (nadžupnija sv. Jurija, župnija sv. Petra in Pavla ter župnija sv. Ožbalta) so tako postali odgovorni minoriti iz minoritskega samostana sv. Petra in Pavla na Ptuju. Z odhodom bratov kapucinov s Ptuja so se delno spremenili programi župnijskega pastoralnega dela po župnijah, niso pa se ukinile župnije ali zaprle cerkve. Tako bo po zagotavljanju odgovornih ostalo tudi v prihodnje. Vsi bratje minoriti, tudi tisti, ki so bili prej v samostanu sv. Viktorina (nadžupnija sv. Jurija), so zdaj v samostanu sv. Petra in Pavla.

Preberite več v Štajerskem Tedniku

Najbolj brano

Od danes velja nov zakon za mučitelje živali: višje kazni in zapor Od danes velja nov zakon za mučitelje živali:...
Sobota, 11 Junij 2016 10:36
Mučiteljem živali se od danes obetajo strožje kazni. Uveljavlja se namreč novela kazenskega zakonika...

Preberite več...

Ptujčanko v avtu pričakala kača Ptujčanko v avtu pričakala kača
Sreda, 08 Junij 2016 17:51
Regijski center za obveščanje je bil okrog 17. ure obveščen, da ima občanka na Osojnikovi cesti v av...

Preberite več...

Ptuj:Velik uspeh zdravstvenega osebja ptujske bolnišnice Ptuj:Velik uspeh zdravstvenega osebja ptujske bolnišnice
Sreda, 07 December 2016 11:37
Tudi v zdravstvu obstajajo panoge, ki so manj privlačne. Ena takšnih je gotovo tudi oskrba kroničnih...

Preberite več...

Slovenka v Beli hiši povezana tudi s Ptujem oz. Bukovci Slovenka v Beli hiši povezana tudi s Ptujem...
Petek, 11 November 2016 12:17
V povezavi z Melanijo Trump se je v Sloveniji v medijih v zadnjem letu in pol dogajalo podobno kot ž...

Preberite več...

Prometne informacije

  • 21.10.2017 17:18

    Zastoj nastaja na štajerski avtocesti pred izvozom Vransko proti Ljubljani, gost promet z občasnimi zastoji je tudi na regionalni cesti[…]radioptuj300