Miša Pušenjak svetuje: Suše še ni konec
Družba
Tipografija

Za nami je verjetno eden vremensko najnapornejših tednov vseh časov. Suše pa seveda še ni konec, ne sprostite se še. Zavedajte se, da se zemlja ne sme izsušiti in je namakanje, zalivanje še vedno potrebno. Namakanje in senčenje tal naj ostajata, kljub temu da so temperature le nekoliko znosnejše.

Okrasne gredice in balkonsko cvetje

Ta ohladitev bo pomenila, da bodo rastline pričele kratek poletni počitek. To najlepše pokažejo bršljanke. Mnogi se jezijo, da nekoliko manj cvetijo. Pa ne gre za to, da jim je zmanjkalo hranil, kot mnogi mislijo v teh trenutkih. Po dolgem obdobju vročega vremena, ki so ga rastline imele za počitek, je ta hladni val za njih znak, da prihaja jesen. Rastline se nanjo želijo pripraviti. Najprej se ponovno prične razrast koreninskega sistema, da bo prezimovanje lažje. V tem času so zato najbolj pripravljene, da poženejo korenine iz vsakega kolenca, ki ga postavimo v zemljo. V sebi imajo veliko encimov in hormonov za rast korenin, zato je to idealen čas za potaknjence. Vedno je bolje, da jih naredimo dovolj zgodaj, še v avgustu, ko je še toplo. V toploti korenine hitreje poženejo.

Najbolj poznamo razmnoževanje s potaknjenci pri balkonskih cvetlicah. A podtaknjence lahko delamo tudi iz posodovk. Najbolj poznamo oleandre, ki so preteklo zimo zelo trpeli, so pa zdaj uživali v vročini. Mnogi ste klicali, da so zelo rumeni. Seveda, začetek poletja je bil zelo hladen in zaradi tega so bila vsem oleandrom hranila slabo dostopna. Res je, da so to skromne rastline, a nekaj hrane pa vendarle potrebujejo. Tudi presaditi jih je treba občasno. Ko so že tako veliki, da se jih ne da več presajati, pa jim vsako leto vsaj zamenjajte zgornjo plast zemlje. Zdaj pa je čas za nove rastline.

Poleg njih nam lepšajo dneve še številne druge posodovke: krompirjevke, kasije, kitajski hibiskusi in druge. Vendar priporočam, da pred začetkom dela preverite, ali na vaših lepoticah ni škodljivcev.

Rastline bodo veliko prej pognale korenine, če bomo za njihovo razmnoževanje uporabili rastne hormone. Za posodovke uporabimo tiste za pololesenele rastline. Najbolje se ukoreninijo vršni potaknjenci, če pa potrebujemo več rastlin, kot je vrhov, lahko vsako vejo razrežemo tako, da imamo najmanj tri liste. Pri lesnatih rastlinah, kot so oleander, pa tudi žajbelj, sivka …, ne izberite zelo mladih poganjkov. Najboljši so tisti, ki so deloma oleseneli, ne pa čisto leseni. Vejico odrežemo največ centimeter pod spodnjim listom in le-tega odstranimo. Zelo pomembno je namreč, da je v zemlji vsaj eno kolence – to je tisto mesto, kjer smo odtrgali list. Pri vršnih potaknjencih odstranimo vse odrasle velike liste, ker bi pomenili samo izgubljanje vlage. Po rezanju pustimo narezane vejice vsaj uro na miru, da se rane deloma osušijo.

Delo na zelenjavnem vrtu

Rastline za zeleni podor

Kaj še ali že sejemo

 

Preberite več v Štajerskem Tedniku

Najbolj brano

Od danes velja nov zakon za mučitelje živali: višje kazni in zapor Od danes velja nov zakon za mučitelje živali:...
Sobota, 11 Junij 2016 10:36
Mučiteljem živali se od danes obetajo strožje kazni. Uveljavlja se namreč novela kazenskega zakonika...

Preberite več...

Ptujčanko v avtu pričakala kača Ptujčanko v avtu pričakala kača
Sreda, 08 Junij 2016 17:51
Regijski center za obveščanje je bil okrog 17. ure obveščen, da ima občanka na Osojnikovi cesti v av...

Preberite več...

Ptuj:Velik uspeh zdravstvenega osebja ptujske bolnišnice Ptuj:Velik uspeh zdravstvenega osebja ptujske bolnišnice
Sreda, 07 December 2016 11:37
Tudi v zdravstvu obstajajo panoge, ki so manj privlačne. Ena takšnih je gotovo tudi oskrba kroničnih...

Preberite več...

Slovenka v Beli hiši povezana tudi s Ptujem oz. Bukovci Slovenka v Beli hiši povezana tudi s Ptujem...
Petek, 11 November 2016 12:17
V povezavi z Melanijo Trump se je v Sloveniji v medijih v zadnjem letu in pol dogajalo podobno kot ž...

Preberite več...

aplikacija

appstore  googleplay

Prometne informacije

  • 17.07.2018 11:37

    Povečan in upočasnjen promet z občasnimi zastoji je na primorski avtocesti od razcepa Kozarje proti cestninski postaji Log.Čakalna doba je[…]

radioptuj300