Miša Pušenjak: Poletje se poslavlja
Družba
Tipografija

September se v naslednjem tednu preveša v drugo polovico, z njim pa tudi delo na vrtu. Prav gotovo imate največ dela sedaj na zelenjavnem vrtu, saj je treba pobrati ves pridelek in ga shraniti za puste zimske dni.

Nega pozimi cvetočih lepotic

Številni imate vsako leto veliko vprašanj na temo vitezove zvezde, amarilisi jim nepravilno rečemo. Vedno znova se pojavljajo ta vprašanja. Ni jih težko pripraviti do cvetenja vsako leto. Vendar je čebulicam oziroma rastlinam nujno privoščiti zimski počitek tako, kot ga imajo tudi v naravi. Zato je zdaj treba izpuliti čebulice, posebej tisti, ki želite cvetenje teh lepotic v času novega leta ali v januarju. Drugi jih lahko v zemlji pustite še kakšen mesec. Čebulice izpulite z listi vred tako iz loncev kakor iz zemlje. Čebulice z listi vred pustite, naj se sami naravno posušijo. Zemljo s čebulic odstranite samo toliko, kolikor odpade sama. Ničesar tega ne počnite na silo. Čebulice sušite v suhem in prepišnem prostoru tako dolgo, da se listi povsem posušijo. Šele nato odstranite posušeno zemljo, liste in tudi posušene, poškodovane korenine in čebulice shranite v primerni kleti. Pazite, da klet ne bo presuha, saj se čebulica lahko tudi preveč izsuši. Najbolje je, da si naberete dovolj odpadlega listja, lahko uporabite tudi žagovino, in čebulice shranite med to listje ali žagovino, tako se bo ohranila vlaga. Za cvetenje okoli božiča je treba čebulice ponovno posaditi in začeti zalivati že v sredini novembra. Vendar naj povem, da boste dalj časa ohranili čebulice, tudi cvetenje bo bujnejše, če jih boste ponovno posadili šele konec januarja ali še kasneje.

Tudi škrniclji ali kale potrebujejo zimski počitek. Mnogi jih imate kot sobne rastline, saj so se prodajale tudi v številnih trgovskih centrih. Če ste jih posadili na vrt, jih zdaj izkopljete in gomolje povsem posušite. Če pa so v loncih, samo prenehajte zalivati, saj potrebujejo počitek pred cvetenjem.

Tudi za ponovno cvetenje božičnih zvezd moramo zdaj nekaj narediti. Prestavite jih v notranje prostore in začnite zatemnjevati. To pomeni, da jim morate zagotoviti 14 ur popolne teme. Že ob 16. uri jih je treba prekriti tako, da do njih ne pride več svetloba. Najboljše so debele kartonske škatle. Zjutraj, pred odhodom v službo pa jih seveda odkrijte, saj svetlobo potrebujejo tako kakor prav vse rastline.

OKRASNE GREDICE IN BALKONSKO CVETJE

Preberite več v Štajerskem Tedniku

Najbolj brano

Od danes velja nov zakon za mučitelje živali: višje kazni in zapor Od danes velja nov zakon za mučitelje živali:...
Sobota, 11 Junij 2016 10:36
Mučiteljem živali se od danes obetajo strožje kazni. Uveljavlja se namreč novela kazenskega zakonika...

Preberite več...

Zdravniki svetujejo: Kako zdraviti bolečine v peti Zdravniki svetujejo: Kako zdraviti bolečine v peti
Ponedeljek, 01 Maj 2017 12:42
Bolečina v peti je pogost problem, ki v svoji najhujši obliki lahko zelo ovira hojo in druge aktivno...

Preberite več...

Ptujčanko v avtu pričakala kača Ptujčanko v avtu pričakala kača
Sreda, 08 Junij 2016 17:51
Regijski center za obveščanje je bil okrog 17. ure obveščen, da ima občanka na Osojnikovi cesti v av...

Preberite več...

Ptuj:Velik uspeh zdravstvenega osebja ptujske bolnišnice Ptuj:Velik uspeh zdravstvenega osebja ptujske bolnišnice
Sreda, 07 December 2016 11:37
Tudi v zdravstvu obstajajo panoge, ki so manj privlačne. Ena takšnih je gotovo tudi oskrba kroničnih...

Preberite več...

aplikacija

appstore  googleplay

Prometne informacije

  • 09.04.2020 06:06

    Do preklica ob nedeljah, praznikih ter v petek pred veliko nočjo ni omejitve za tovorna vozila, katerih največja dovoljena masa[…]

51. FESTIVAL NARODNO-ZABAVNE GLASBE

 

 

radioptuj300