Vitomarci: prof. dr. Mirko Toš, znameniti mož občine Sveti Andraž
Družba
Tipografija

V večnamenski dvorani Vitomarci so nedavno pripravili slovesnost, na kateri so domačina prof. dr. Mirka Toša razglasili za znamenitega moža občine Sveti Andraž v Slovenskih goricah. Slovesnost je pripravilo DU Sv. Andraž-Vitomarci v sodelovanju z občino, KUD Vitomarci ter Društvom čebelarjev Vitomarci.

Slavnostno odkritje fotografije prof. dr. Mirka Toša, ki živi na Danskem, sta opravila svetnica občine Sv. Andraž Anita Vršič in predsednik DU Sv. Andraž-Vitomarci Tone Rudolf. S tem se je Toš pridružil pomembnim, znamenitim možem občine Sveti Andraž. Predstavili so njegovo življenje in delo, vrhunsko mednarodno kariero zdravnika, specialista za otorinolaringologijo in znanstvenika s področja medicine, ki je v prvi vrsti velik človek in zaveden Slovenec. V mladosti se je uveljavil tudi kot izjemen amaterski igralec in režiser, katerega največji podvig je bila Miklova Zala leta 1954. Leto prej je kot študent sodeloval pri ustanovitvi dramskega krožka.

Rodil se je 3. oktobra leta 1931 v Drbetincih, na kmetiji z vaško gostilno, kjer je preživel tudi svoja otroška in mladostniška leta, v neposredni bližini centra občine Sveti Andraž. Za svoje strokovno in znanstveno ter humanitarno delo je prejel številna priznanja in številne časti v svetovnem merilu. Leta 2001 mu je bil podeljen naziv častnega doktorja Univerze v Mariboru. Ponaša se tudi z nazivom častnega občana občine Sveti Andraž v Slovenskih goricah iz leta 2002 in častnega člana KUD Vitomarci. V imenu Kluba ohranjanja kulturne dediščine pri DU Sveti Andraž-Vitomarci pa je Edi Kupčič, ki je tudi največ naredil za to, da se prof. dr. Mirko Toš uvrsti med znamenite može občine Sveti Andraž, predstavil še druge znamenite može in pisce zgodovine občine in druge.

V priložnostnem kulturnem programu slovesnosti so sodelovali: kvartet DU Sv. Andraž-Vitomarci, otroška folklorna skupina KUD Vitomarci, Tanja Gavez na flavti, ljudske pevke Društva gospodinj Vitomarci, recitatorska skupina KUD Vitomarci z odlomkom iz Miklove Zale ter harmonikar Luka Soto Vargas. Prireditev je povezovala predsednica KUD Vitomarci Valerija Ilešič Toš.

Majda Goznik

Preberite več v Štajerskem Tedniku

Najbolj brano

Od danes velja nov zakon za mučitelje živali: višje kazni in zapor Od danes velja nov zakon za mučitelje živali:...
Sobota, 11 Junij 2016 10:36
Mučiteljem živali se od danes obetajo strožje kazni. Uveljavlja se namreč novela kazenskega zakonika...

Preberite več...

Ptujčanko v avtu pričakala kača Ptujčanko v avtu pričakala kača
Sreda, 08 Junij 2016 17:51
Regijski center za obveščanje je bil okrog 17. ure obveščen, da ima občanka na Osojnikovi cesti v av...

Preberite več...

Ptuj:Velik uspeh zdravstvenega osebja ptujske bolnišnice Ptuj:Velik uspeh zdravstvenega osebja ptujske bolnišnice
Sreda, 07 December 2016 11:37
Tudi v zdravstvu obstajajo panoge, ki so manj privlačne. Ena takšnih je gotovo tudi oskrba kroničnih...

Preberite več...

Slovenka v Beli hiši povezana tudi s Ptujem oz. Bukovci Slovenka v Beli hiši povezana tudi s Ptujem...
Petek, 11 November 2016 12:17
V povezavi z Melanijo Trump se je v Sloveniji v medijih v zadnjem letu in pol dogajalo podobno kot ž...

Preberite več...

aplikacija

appstore  googleplay

Prometne informacije

  • 19.10.2018 04:32

    Ponekod na dolenjskem megla v pasovih zmanjšuje vidljivost. Vozite previdno!Delovne zapore:- Štajerska avtocesta bo med Blagovico in Vranskim proti Mariboru zaprta[…]

radioptuj300