Ptujsko: Vse več jih potrebuje pomoč v hrani
Družba
Tipografija

Čeprav statistika prikazuje ugodno gospodarsko rast, več zaposlenih, je prag revščine v Sloveniji še vedno zelo visok. Vsak mesec to na svoji koži občuti 280.000 Slovenk in Slovencev, ki se z velikimi težavami prebijejo skozi mesec. Stanje je skrb vzbujajoče, še posebej, ker se z revščino spopada tudi vedno več zaposlenih, da o upokojencih z mizernimi pokojninami niti ne govorimo.

V Območnem združenju RK Ptuj so povedali, da so v letu 2017 izvedli osem delitev prehrambnih paketov na njihovem sedežu in tri delitve na terenu v okviru KO RK. V vseh delitvah skupaj so pomoč razdelili 13.419 uporabnikom ali 390 več kot v letu 2016, kljub temu da pomoči, ki so jo delili z lastnimi sredstvi, niso delili za občino Dornava, ki ne sofinancira programov RK. Iz te občine so ljudje pomoč prejeli v okviru dveh KO RK (Dornava in Polenšak) v obsegu, ki ga je zagotavljala EU. Občine so nakup prehranskih paketov zagotovile med 60 in 70.000 evri. Nekaj čez 7.000 evrov pa je bilo loterijskih sredstev. S prehranskimi paketi pomaga tudi EU, ocenjena vrednost te pomoči pa je za Ptujsko okrog 80.000 evrov. „Socialno stanje na Ptujskem se ne izboljšuje. Opazno se slabša položaj v družinah z dvema ali več šoloobveznimi otroki, kjer oba starša prejemata minimalni osebni dohodek, s katerim več ne zmorejo pokrivati mesečnih stroškov. Vse več pa je tudi prejemnikov prehranskih paketov med starejšimi. V glavnem gre za upokojenke, ki prejemajo okrog 300 do 350 evrov pokojnine. Pomagamo jim lahko edino s prehrano, ker denarja za plačilo položnic nimamo. V klasičnem prehranskem paketu, ki ga zagotavlja RK iz sredstev občin, ljudje dobijo liter olja, liter kisa, kg sladkorja, dva zavitka testenin, tri paštete, tri ribje konzerve, tri mesne narezke, pol kg keksov, včasih je v paketu tudi cedevita, pa tudi 10 dag kave. Trikrat do štirikrat letno je dodan tudi tri kilogramski pralni prašek. Drugo polovico pomoči pa našim občanom zagotavlja EU,“ je povedala Marjana Cafuta, sekretarka OZ RK Ptuj.

Občine s Ptujskega zagotavljajo evro po občanu za financiranje programov RK, razen občin Gorišnica, ki plačuje po prebivalcu 0,75 evra, in Dornava, ki ne plačuje nič.

 Majda Goznik

Najbolj brano

Od danes velja nov zakon za mučitelje živali: višje kazni in zapor Od danes velja nov zakon za mučitelje živali:...
Sobota, 11 Junij 2016 10:36
Mučiteljem živali se od danes obetajo strožje kazni. Uveljavlja se namreč novela kazenskega zakonika...

Preberite več...

Ptujčanko v avtu pričakala kača Ptujčanko v avtu pričakala kača
Sreda, 08 Junij 2016 17:51
Regijski center za obveščanje je bil okrog 17. ure obveščen, da ima občanka na Osojnikovi cesti v av...

Preberite več...

Ptuj:Velik uspeh zdravstvenega osebja ptujske bolnišnice Ptuj:Velik uspeh zdravstvenega osebja ptujske bolnišnice
Sreda, 07 December 2016 11:37
Tudi v zdravstvu obstajajo panoge, ki so manj privlačne. Ena takšnih je gotovo tudi oskrba kroničnih...

Preberite več...

Slovenka v Beli hiši povezana tudi s Ptujem oz. Bukovci Slovenka v Beli hiši povezana tudi s Ptujem...
Petek, 11 November 2016 12:17
V povezavi z Melanijo Trump se je v Sloveniji v medijih v zadnjem letu in pol dogajalo podobno kot ž...

Preberite več...

aplikacija

appstore  googleplay

Prometne informacije

  • 19.10.2018 03:35

    Delovne zapore:- Štajerska avtocesta bo med Blagovico in Vranskim proti Mariboru zaprta vsako noč med tednom med 21. in 6. uro[…]

radioptuj300