V uporabo prihajajo novi prometni znaki, nekateri se poslavljajo
Družba
Tipografija

Julija v veljavo pride nov pravilnik o prometni signalizaciji, ki iz uporabe umika nekatere prometne znake. Iz uporabe ne bo šel noben od znakov, ki je pogosto prisoten v prometu, temveč taki, ki so jih že zdaj vozniki ne opazijo. Dodajajo tudi nekaj novih znakov, recimo znaka, ki se bosta aktivirala ob zaznavi vozila v nasprotno smer ali medveda.

Znake bodo morali vzdrževalci cest umakniti oziroma postaviti v desetih letih, kar je celo dlje od življenjske dobe prometnega znaka. Talne oznake, ki bodo po novem imele pomen prometnega znaka, pa bodo morali urediti v štirih letih. Edini prometni znak, ki se spreminja in bo moral v novi podobi stati 6. julija, je znak, ki označuje začetek in konec hitre ceste. Na novem znaku ne bo več podobe avtomobila, temveč bo na znaku narisana cesta - tako, kot je na znaku za avtocesto.

Kot znaka za nevarnost bosta po novem znaka, ki opozarja na medveda na cesti in na vozilo, vozeče v nasprotno smer. Znaka se bosta prižgala le ob nevarnosti, ko bodo naprave to zaznale. Na avtocesti pri Vranskem je taka naprava že postavljena, na nevarnost pa bodo zaenkrat opozarjali na portalih na avtocesti, je danes na srečanju z novinarji povedal Zvone Zavasnik z ministrstva za infrastrukturo.

Da bi vzpostavili sistem, ki bi voznike opozoril na bližino medveda, pa ministrstvo za kmetijstvo v sodelovanju z zavodom za gozdove in pod pokroviteljstvom EU na območju Cerknice in Kočevja izvaja projekte za zaznavo gibanja medveda, je pojasnil Drago Bregar, prav tako z ministrstva.

Iz uporabe umikajo prometni znak za priporočeno hitrost, po besedah Bregarja namreč ni nobenih podatkov, da bi bil ta znak koristen. Umikajo tudi znak za sistem "zadrge" v prometu, torej znak, ki pojasnjuje način vključevanja vozil z več pasov na zoožano cesto. Kot pravi Bregar, je to osnovna vozniška kultura.

Prav tako iz uporabe odhajajo prometni znaki za tramvajsko progo in stranišča. Dodaja pa se prometni znak z oznako parkirišča s polnilniki za električna vozila.

Uvajajo tudi nov znak, ki omogoča zavijanje desno na križišču ob rdeči leči. Vendar takšno zavijanje za zdaj še ne bo dovoljeno, najprej je treba sprejeti še nekatere podzakonske akte, ki bodo in kolesarske povezave.

Z novim pravilnikom bo možno prometne znake postavljati tudi samo na levi cestišča. Doslej so morali vse znake postaviti na desno, na levo pa le, če je isti znak stal že na desni, kar se je izkazalo za neživljenjsko. To bo, kot je pojasnil Bregar, koristno predvsem pri opozarjanju na divje živali, saj je nesmiselno, da znak stoji na desni, če pa imajo živali svojo pot vzpostavljeno z leve strani ceste.

Vse znake, ki jih umikajo, dodajajo ali spreminjajo, je danes na svoji spletni strani objavilo tudi ministrstvo za infrastrukturo.

http://www.mzi.gov.si/fileadmin/mzi.gov.si/pageuploads/Kabinet_ministra/Prometni_znaki_NOVOSTI.pdf

Sta

Najbolj brano

Od danes velja nov zakon za mučitelje živali: višje kazni in zapor Od danes velja nov zakon za mučitelje živali:...
Sobota, 11 Junij 2016 10:36
Mučiteljem živali se od danes obetajo strožje kazni. Uveljavlja se namreč novela kazenskega zakonika...

Preberite več...

Zdravniki svetujejo: Kako zdraviti bolečine v peti Zdravniki svetujejo: Kako zdraviti bolečine v peti
Ponedeljek, 01 Maj 2017 12:42
Bolečina v peti je pogost problem, ki v svoji najhujši obliki lahko zelo ovira hojo in druge aktivno...

Preberite več...

Ptujčanko v avtu pričakala kača Ptujčanko v avtu pričakala kača
Sreda, 08 Junij 2016 17:51
Regijski center za obveščanje je bil okrog 17. ure obveščen, da ima občanka na Osojnikovi cesti v av...

Preberite več...

Zaščitne maske niso več obvezne! Zaščitne maske niso več obvezne!
Četrtek, 28 Maj 2020 16:25
Po odločitvi vlade bodo od ponedeljka v Sloveniji dovoljene javne prireditve do 200 oseb. Prav tako ...

Preberite več...

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300