Polskavo in Framski potok bodo ukrotili do leta 2020
Gospodarstvo
Tipografija

Ministrica za okolje in prostor Irena Majcen je z županoma občine Kidričevo Antonom Leskovarjem in občine Videm Friderikom Bračičem podpisala sporazum o sofinanciranju protipoplavnih ukrepov na reki Polskavi in Framskem potoku do Lancove vasi, dela naj bi bila končana v letu 2020.

Namen projekta je zagotovitev poplavne varnosti naselij Lancova vas, Popovci, Barislovci, Sela, Trnovec, Apače, Lovrenc na Dravskem polju in Župečja vas ter zagotoviti prevoznost številnih odsekov cest v pogojih stoletnih visokih voda. Na Ministrstvu za okolje in prostor so pojasnili, da trenutno stanje prevodnosti Polskave in Framskega potoka omogoča pretoke le do petletnih poplavnih voda, torej voda vsakih nekaj let ogroža bivališča ob strugi: »Zato je ureditev poplavne varnosti na tem odseku nujna.«

Predvidene ureditve obsegajo rekonstrukcijo struge Polskave od Lancove vasi do ceste Lovrenc–Ptujska Gora (okoli osem kilometrov in pol, od tega dobre štiri kilometre v videmski občini) in struge Framskega potoka od izliva v Polskavo do prej omenjene ceste (okoli 400 metrov), povečanje pretočnega profila na stoletno varnost pred visokimi vodami, izvedbo stopenj za ohranitev nivoja podtalnice, izvedbo ribjih zavetišč iz pilotov in betonskih cevi, mostove z razmakom med mostnimi oporniki 6,5 metra bodo nadomestili z novimi z razmakom 9 metrov.

Vrednost vseh del so ocenili na 3.726.941 evrov z DDV, občina Kidričevo bo k temu prispevala okoli 60, občina Videm pa okoli 40 tisočakov. MOP bo glavnino stroškov poplačalo v prihodnjih dveh letih iz Sklada za vode v državnem proračunu, kar so odobrili lani oktobra. Tako na kidričevski kot na videmski občini so že pripravili projektno dokumentacijo, kmalu naj bi uredili še gradbeno dovoljenje, tako naj bi primernega izvajalca začeli iskati še letos. Dela bodo izvajali v letih od 2018 do 2020.

Na vrsto bo prišla tudi Drava

Preberite več v Štajerskem Tedniku

Najbolj brano

Zakaj so cene v avstrijskem Hoferju nižje kot v slovenskem Zakaj so cene v avstrijskem Hoferju nižje kot...
Ponedeljek, 05 Marec 2018 23:53
Prejšnji teden smo v roke dobili Hoferjeva prodajna promocijska kataloga za avstrijski in slovenski ...

Preberite več...

Od jutri na Ptuju McDonalds Od jutri na Ptuju McDonalds
Četrtek, 16 Junij 2016 14:13
Na Ormoški cesti na Ptuju jutri vrata odpira McDonaldsova restavracija s hitro prehrano.

Preberite več...

Nova delovna mesta na Štajerskem: samo v Mömaxu bodo zaposlili 100 delavcev Nova delovna mesta na Štajerskem: samo v Mömaxu...
Četrtek, 09 Junij 2016 18:19
Na območju mariborske službe zavoda za zaposlovanje, ki pokriva upravne enote Pesnica, Lenart, Slove...

Preberite več...

Talum: Med vikendom prva potrjena okužba zaposlenega Talum: Med vikendom prva potrjena okužba zaposlenega
Ponedeljek, 16 Marec 2020 10:24
Samo vprašanje časa je bilo, kdaj se bodo okužbe s koronavirusom pojavile v podjetjih, kjer pod istr...

Preberite več...

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300