Blejska kremšnita odslej s štajerskim vinom
Gospodarstvo
Tipografija

Podjetje Vino Štajerska in blejski enolog Matevž Strajnar sta ustvarila novo vino Lacus Bled, ki naj bi postalo stalna spremljava blejske kremne rezine, ob kateri sedaj gostje običajno pijejo kavo. Vino, ki je ravno prav sladko za h kremni rezini, bodo gostom začeli ponujati po današnji predstavitvi.

Kot pojasnjuje direktor podjetja Vina Štajerska Aleš Bedič, so želeli ustvariti vino, ki bi hkrati povezalo vse naravne lepote Bleda in njegovo znamenitost - blejsko kremno rezino. "Skozi proces kreiranja vina smo prišlo do okusa, za katerega smo prepričani, da je vrhunski, harmoničen in svež ter se sklada z okusom kremšnite ter predstavlja blejsko lepoto," je izpostavil Bedič ter dodal, da so prvi odzivi strank zelo pozitivni.

Vino je ustvaril blejski enolog Matevž Strajnar. Kot je pojasnil, gre za vino letnika 2015. Združil je vina dveh štajerskih vinarjev in sicer Danila Steyerja in Boštjana Protnerja. Slednji je prispeval 50 odstotkov renskega rizlinga, ki je bogato vino z zrelimi sadnimi aromami, marelico, hruško, breskvijo, Steyer pa je prispeval 30 odstotkov svojega renskega rizlinga in 20 odstotkov traminca.

Kot je povedal Strajnar, je vino s 45 grami sladkorja polsladko na meji s sladkim. Pravi, da je to tista raven sladkorja, ki je najbolj primerna za druženje z blejsko kremno rezino. "Dosegli smo harmonijo, simbiozo, ki smo jo iskali," je zagotovil in pojasnil, da Gorenjska nima naravnih danosti, da bi takšno vino lahko predelovali v regiji, štajerska vina pa so za to ravno pravšnja.

V blejskih kavarnah in gostilnah je sicer sedaj običajno, da gostje ob kremnih rezinah naročajo razne kavne napitke. "Sedaj pa bomo poskusili dvigniti vinsko kulturo in zavednost, da ko bo gost, ko bo pomislil na kremno rezino, hkrati pomislil tudi na to vino, ki je pripravljeno na druženje z njo.

Gostinci bodo gostom ob naročilu kremne rezine avtomatsko ponudili kozarček sladkega Lacusa Bled. Današnji promocijski dogodek bo v Vili Prešeren, vino pa bo potem možno kupiti tudi na številnih drugih lokacijah na Bledu. Trenutno je na voljo 3000 steklenic, nato pa bodo glede na odzive delali dodatne polnitve.

50 buteljk posebne polnitve vina so maja potopili v Blejsko jezero, kjer bo vino zorelo do oktobra. Prvo vino, starano v Blejskem jezeru, bodo prodali na dobrodelni dražbi, sredstva pa bodo namenili Centru za usposabljanje, delo in varstvo Dolfke Boštjančič za nakup dvigala.

Sta

Najbolj brano

Zakaj so cene v avstrijskem Hoferju nižje kot v slovenskem Zakaj so cene v avstrijskem Hoferju nižje kot...
Ponedeljek, 05 Marec 2018 23:53
Prejšnji teden smo v roke dobili Hoferjeva prodajna promocijska kataloga za avstrijski in slovenski ...

Preberite več...

Od jutri na Ptuju McDonalds Od jutri na Ptuju McDonalds
Četrtek, 16 Junij 2016 14:13
Na Ormoški cesti na Ptuju jutri vrata odpira McDonaldsova restavracija s hitro prehrano.

Preberite več...

Nova delovna mesta na Štajerskem: samo v Mömaxu bodo zaposlili 100 delavcev Nova delovna mesta na Štajerskem: samo v Mömaxu...
Četrtek, 09 Junij 2016 18:19
Na območju mariborske službe zavoda za zaposlovanje, ki pokriva upravne enote Pesnica, Lenart, Slove...

Preberite več...

Talum: Med vikendom prva potrjena okužba zaposlenega Talum: Med vikendom prva potrjena okužba zaposlenega
Ponedeljek, 16 Marec 2020 10:24
Samo vprašanje časa je bilo, kdaj se bodo okužbe s koronavirusom pojavile v podjetjih, kjer pod istr...

Preberite več...

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300