Plačilo RTV-prispevka za vse z vsaj eno elektronsko napravo
Gospodarstvo
Tipografija

Ministrstvo za kulturo je v sredo predstavilo osnutek nacionalne strategije na področju medijev za obdobje 2017–2024 in ga s tem tudi poslalo v javno razpravo, ki bo trajala do 15. julija. Minister Tone Peršak je izrazil pričakovanje, da bo strategija sprejeta še v tem letu.

Peršak je na predstavitvi poudaril, da medijska strategija ne sme biti doktrinaren, ampak izrazito operativen dokument, ki temelji na analizah. Njen namen tudi ni v naštevanju konkretnosti, ki bodo stvar nove zakonodaje, pač pa mora ohraniti vitkost z vztrajanjem na obvladljivem številu strateških ciljev, je opozoril.

Osnutek tako prinaša 12 ciljev na medijskem področju in ji dodaja še šest ciljev v povezavi z Radiotelevizijo Slovenija (RTVS), ki ji namenja vlogo "glavnega nosilca javnega interesa".

Med drugim je iz dokumenta razvidno, da finančni prispevek RTV po mnenju ministrstva ne pokriva več sodobnih tehnologij, zato ga želijo razširiti. Zavezanci za plačilo RTV-prispevka naj bi bili po novem vsi, ki uporabljajo vsaj eno elektronsko napravo, ki ima dostop do interneta, radia ali televizije. Na ta način naj bi se število 600 tisoč zavezancev povišalo, posledično pa naj bi se znižala tudi višina RTV-prispevka. Zdaj velja, da je zavezanec vsak, ki ima oz. uporablja radijski ali televizijski sprejemnik ali katerokoli drugo napravo, ki omogoča sprejem radijskih ali televizijskih programov. Če se boste hoteli izogniti plačilu prispevka, boste po novem morali vi dokazovati, da elektronskih naprav nimate. Ministrstvo je tako ugodilo RTV, ki trdi, da je njihov nadzor omejen, saj nimajo pravice do vstopa v stanovanje in zato težko dokazujejo, da neplačniki o napravah lažejo.

Ministrstvo za kulturo zakona sicer še ni usklajevalo z ostalimi ministrstvi, a med predlogi, ki posegajo na druge resorje, je mogoče najti tudi uvedbo obveznega predmeta medijska vzgoja. V osnovni šoli je bil ta izbiren, po novem pa naj bi bil obvezen.

Fotografija je simbolična.

Najbolj brano

Zakaj so cene v avstrijskem Hoferju nižje kot v slovenskem Zakaj so cene v avstrijskem Hoferju nižje kot...
Ponedeljek, 05 Marec 2018 23:53
Prejšnji teden smo v roke dobili Hoferjeva prodajna promocijska kataloga za avstrijski in slovenski ...

Preberite več...

Od jutri na Ptuju McDonalds Od jutri na Ptuju McDonalds
Četrtek, 16 Junij 2016 14:13
Na Ormoški cesti na Ptuju jutri vrata odpira McDonaldsova restavracija s hitro prehrano.

Preberite več...

Nova delovna mesta na Štajerskem: samo v Mömaxu bodo zaposlili 100 delavcev Nova delovna mesta na Štajerskem: samo v Mömaxu...
Četrtek, 09 Junij 2016 18:19
Na območju mariborske službe zavoda za zaposlovanje, ki pokriva upravne enote Pesnica, Lenart, Slove...

Preberite več...

Talum: Med vikendom prva potrjena okužba zaposlenega Talum: Med vikendom prva potrjena okužba zaposlenega
Ponedeljek, 16 Marec 2020 10:24
Samo vprašanje časa je bilo, kdaj se bodo okužbe s koronavirusom pojavile v podjetjih, kjer pod istr...

Preberite več...

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300