»Mlinarji z odkupno ceno za pšenico zavajajo«
Gospodarstvo
Tipografija

Čeprav se predstavniki žitne verige v začetku tedna niso uspeli poenotiti glede letošnjih odkupnih cen pšenice, je Mlin Korošec že podal prve cene za zlato zrnje, ki so ga zaznamovale slabe vremenske razmere.

Žetev pšenice se je že začela, z začetkom spravila so se tudi oblikovale cene. Tako naj bi Mlin Korošec pšenico razreda C – krmno pšenico odkupoval po 135 evrov za tono, B2-razred po 145 evrov, za pšenico razreda B1 naj bi kmetje iztržili 160 evrov in za razred A 170 evrov na tono. Ob tem je bil uveden dodaten premium razred, za pšenico najboljših parametrov naj bi kmetje dobili 175 evrov po toni, a te zahteve bo glede na letino težko doseči.

Kot omenjeno, so se v začetku tedna v Prekmurju sestali pridelovalci in odkupovalci, razšli so se brez dogovora, namreč mlinarji so kmetom ponudili podobne cene kot lani, kmetje pa so zaradi slabih vremenskih razmer zahtevali več. To pomeni, da bi mlinarji kmetom za pšenico razreda A odšteli od 165 do 175 evrov, za kakovost B1 od 150 do 160 in za kakovost B2 od 140 do 145 evrov za tono. Ceno za krmno pšenico so prepustili trgu. Kmetje so za najboljšo pšenico zahtevali 180 evrov, za B1 160, za B2 150 in za krmno pšenico 140 evrov. Predsednik komisije za prodajo pšenice na strani kmetov Franc Küčan je ob tem povedal, da mlinarji zavajajo, ker bodo morali kmetje v resnici lansko izhodiščno ceno znižati za pet evrov. »Katastrofa je, da ponujajo cene 'od–do', ker zmeraj velja cena 'od' in nikoli 'do',« je povedal Küčan.

Preberite več v Štajerskem Tedniku

Najbolj brano

Zakaj so cene v avstrijskem Hoferju nižje kot v slovenskem Zakaj so cene v avstrijskem Hoferju nižje kot...
Ponedeljek, 05 Marec 2018 23:53
Prejšnji teden smo v roke dobili Hoferjeva prodajna promocijska kataloga za avstrijski in slovenski ...

Preberite več...

Od jutri na Ptuju McDonalds Od jutri na Ptuju McDonalds
Četrtek, 16 Junij 2016 14:13
Na Ormoški cesti na Ptuju jutri vrata odpira McDonaldsova restavracija s hitro prehrano.

Preberite več...

Nova delovna mesta na Štajerskem: samo v Mömaxu bodo zaposlili 100 delavcev Nova delovna mesta na Štajerskem: samo v Mömaxu...
Četrtek, 09 Junij 2016 18:19
Na območju mariborske službe zavoda za zaposlovanje, ki pokriva upravne enote Pesnica, Lenart, Slove...

Preberite več...

V Marborski livarni bodo potrebovali nove delavce V Marborski livarni bodo potrebovali nove delavce
Sobota, 16 Julij 2016 13:35
Mariborska livarna Maribor (MLM) je nedavno pridobila pomemben posel, ki bo podjetju s 550 zaposleni...

Preberite več...

aplikacija

appstore  googleplay

Prometne informacije

  • 18.02.2019 23:06

    Na cesti Naklo - Radovljica je promet urejen izmenično enosmerno zaradi prometne nesreče pri Britofu.Čakalna doba je za tovorna vozila[…]

radioptuj300