»Mlinarji z odkupno ceno za pšenico zavajajo«
Gospodarstvo
Tipografija

Čeprav se predstavniki žitne verige v začetku tedna niso uspeli poenotiti glede letošnjih odkupnih cen pšenice, je Mlin Korošec že podal prve cene za zlato zrnje, ki so ga zaznamovale slabe vremenske razmere.

Žetev pšenice se je že začela, z začetkom spravila so se tudi oblikovale cene. Tako naj bi Mlin Korošec pšenico razreda C – krmno pšenico odkupoval po 135 evrov za tono, B2-razred po 145 evrov, za pšenico razreda B1 naj bi kmetje iztržili 160 evrov in za razred A 170 evrov na tono. Ob tem je bil uveden dodaten premium razred, za pšenico najboljših parametrov naj bi kmetje dobili 175 evrov po toni, a te zahteve bo glede na letino težko doseči.

Kot omenjeno, so se v začetku tedna v Prekmurju sestali pridelovalci in odkupovalci, razšli so se brez dogovora, namreč mlinarji so kmetom ponudili podobne cene kot lani, kmetje pa so zaradi slabih vremenskih razmer zahtevali več. To pomeni, da bi mlinarji kmetom za pšenico razreda A odšteli od 165 do 175 evrov, za kakovost B1 od 150 do 160 in za kakovost B2 od 140 do 145 evrov za tono. Ceno za krmno pšenico so prepustili trgu. Kmetje so za najboljšo pšenico zahtevali 180 evrov, za B1 160, za B2 150 in za krmno pšenico 140 evrov. Predsednik komisije za prodajo pšenice na strani kmetov Franc Küčan je ob tem povedal, da mlinarji zavajajo, ker bodo morali kmetje v resnici lansko izhodiščno ceno znižati za pet evrov. »Katastrofa je, da ponujajo cene 'od–do', ker zmeraj velja cena 'od' in nikoli 'do',« je povedal Küčan.

Preberite več v Štajerskem Tedniku

aplikacija

appstore  googleplay

Prometne informacije

  • 17.07.2018 10:41

    Povečan in upočasnjen promet z občasnimi zastoji je na primorski avtocesti od razcepa Kozarje proti cestninski postaji Log.Čakalna doba je[…]

radioptuj300