Hrvaška išče izvajalca za izgradnjo mostu na Pelješac
Gospodarstvo
Tipografija

Hrvaška je danes objavila javni razpis za gradnjo mostu med celino in polotokom Pelješac ter pristopnih cest. Izbor izvajalca pričakujejo do konca leta, začetek gradnje pa v prihodnjem letu, so povedali na današnji novinarski konferenci v Zagrebu. Vrednost celotnega projekta je ocenjena na približno pol milijarde evrov.

Vrednost samega javnega razpisa je ocenjena na 380 milijonov evrov, v Zagrebu pa pričakujejo, da bo Hrvaška 85 odstotkov sredstev ali 330 milijonov evrov črpala iz bruseljske blagajne, je potrdil minister za morje, promet in infrastrukturo Oleg Butković.

Butković je dejal, da so prejšnji teden v Bruselj poslali vlogo za sofinanciranje gradnje mostu, ki bo čez hrvaško ozemlje prometno povezal skrajni jug Dalmacije s preostalim delom države, tako da pri vožnji v južno Dalmacijo ne bo treba več prečkati ozkega obmorskega pasu Bosne in Hercegovine. Ta je soglašala s projektom gradnje mostu, ki bo zgrajen blizu njenega edinega jadranskega pristanišča v Neumu. Plovne poti pod mostom bodo široke med 200 in 255 metri.

Kot je izpostavil minister za regionalni razvoj in sklade EU Tomislav Tolušić, gre za tehnično najbolj zahteven projekt na Hrvaškem ter za enega največjih projektov v EU.

Po njegovih besedah ni nobenih ovir, da ne bi vlada, ki sicer po izglasovani nezaupnici premierju Tihomirju Oreškoviću prejšnji teden opravlja tekoče posle, objavila razpis. Ta namreč do konca leta ne bo bremenil hrvaškega proračuna. Hrvaška podjetja je Tolušić medtem pozval, naj se organizirajo v konzorcij in tekmujejo na razpisu. Gradnja mostu bo potekala nekaj let.

Ko bo zgrajen, bo Pelješki most eden največjih v Evropi. Na mostu, ki bo dolg 2440 metrov bosta po dva vozna in dva odstavna pasova.

Izvajanje celotnega projekta bo potekalo v štirih fazah. Po izgradnji pristopnih cest do mostu bo sledila gradnja mostu samega, nato pa tudi gradnja ceste na polotoku Pelješac in na koncu obvoznice mimo Stona na južni strani polotoka. Vrednost gradnje cest na Pelješcu je ocenjena na približno 145 milijonov evrov.

Začetek gradnje mostu so v preteklih desetih letih večkrat napovedale tudi prejšnje hrvaške vlade. Nekatere so praviloma pred parlamentarnimi volitvami odpirale tudi s tem povezana gradbišča, a so bolj resne poteze sledile v času prejšnje levosredinske vlade, potem ko je Evropska unija most uvrstila med projekte, ki bodo deležni denarja iz evropskih skladov.

Hrvaška bo celotni denar, ki je iz evropskih skladov namenjen izgradnji cest na Hrvaškem, do leta 2020 porabila za uresničitev projekta Pelješki most, saj ostali projekti niso v zadostni meri pripravljeni, je še povedal Tolušić.

Sta

Najbolj brano

Zakaj so cene v avstrijskem Hoferju nižje kot v slovenskem Zakaj so cene v avstrijskem Hoferju nižje kot...
Ponedeljek, 05 Marec 2018 23:53
Prejšnji teden smo v roke dobili Hoferjeva prodajna promocijska kataloga za avstrijski in slovenski ...

Preberite več...

Od jutri na Ptuju McDonalds Od jutri na Ptuju McDonalds
Četrtek, 16 Junij 2016 14:13
Na Ormoški cesti na Ptuju jutri vrata odpira McDonaldsova restavracija s hitro prehrano.

Preberite več...

Nova delovna mesta na Štajerskem: samo v Mömaxu bodo zaposlili 100 delavcev Nova delovna mesta na Štajerskem: samo v Mömaxu...
Četrtek, 09 Junij 2016 18:19
Na območju mariborske službe zavoda za zaposlovanje, ki pokriva upravne enote Pesnica, Lenart, Slove...

Preberite več...

Talum: Med vikendom prva potrjena okužba zaposlenega Talum: Med vikendom prva potrjena okužba zaposlenega
Ponedeljek, 16 Marec 2020 10:24
Samo vprašanje časa je bilo, kdaj se bodo okužbe s koronavirusom pojavile v podjetjih, kjer pod istr...

Preberite več...

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300