Obvezno zatiranje ameriškega škržatka
Gospodarstvo
Tipografija

Zlata trsna rumenica je neozdravljiva bolezen vinske trte, ki se lahko zelo hitro širi s pomočjo prenašalca - ameriškega škržatka. Naše območje je v razmejenem območju, kjer je zatiranje tega škodljivca nujno in obvezno.

Pridelek v okuženih vinogradih je slabši po kakovosti in količini, okužene trte lahko v nekaj letih propadejo. Za preprečevanje širjenja te nevarne bolezni trte je ključnega pomena odstranjevanje okuženih trt v žariščih okužbe in pravočasno zatiranje ameriškega škržatka.

Ameriškega škržatka je treba zatirati v skladu z napovedjo službe za varstvo rastlin in Načrtom ukrepov obvladovanja zlate trsne rumenice, obvezno je v matičnih vinogradih, trsnicah in matičnjakih povsod po Sloveniji ter v vinogradih na celotnem razmejenem območju zlate trsne rumenice. Razmejeno območje sestavljajo žarišča okužbe in varovalni pas.

Zaradi številnih najdb zlate trsne rumenice v vseh vinorodnih deželah v preteklih letih je v razmejeno območje sedaj vključenih večina vinogradov na Primorskem, Dolenjskem, v Beli Krajini, Posavju, na Štajerskem in v Prekmurju in je določeno z mejami občin, zajema pa vse vinorodne dežele v Sloveniji.

Bolezenska znamenja zlate trsne rumenice se na trti pričnejo pojavljati kmalu po cvetenju in se proti jeseni stopnjujejo. Če opazite sumljiva bolezenska znamenja na vinski trti, pokličite strokovnjaka na eno od ustanov službe za varstvo rastlin ali fitosanitarnega inšpektorja ali na UVHVVR.

Seznam naših občin v razmejenem območju

Benedikt, Cerkvenjak, Cirkulane, Destrnik, Dornava, Duplek, Gorišnica, Hajdina, Hoče, Juršinci, Kidričevo, Lenart, Majšperk, Makole, Miklavž na Dravskem polju, Oplotnica,  Ormož, Podlehnik, Poljčane Ptuj, Rače-Fram, Slovenska Bistrica, Središče ob Dravi, Starše, Sv. Trojica v Slovenskih goricah, Sveta Ana, Sveti Andraž v Slovenskih goricah, Sveti Jurij ob Ščavnici,  Sveti  Jurij  v  Slovenskih  goricah,  Sveti  Tomaž, Trnovska vas, Zavrč, Zreče, Žalec, Žetale.

Več na:

http://www.uvhvvr.gov.si/si/delovna_podrocja/zdravje_rastlin/karantenski_skodljivi_organizmi/posebno_nadzorovani_organizmi/zlata_trsna_rumenica/

http://www.uvhvvr.gov.si/fileadmin/uvhvvr.gov.si/pageuploads/DELOVNA_PODROCJA/Zdravje_rastlin/2013/Posebno_nadzorovani_organizmi/trsne_rumenice_in_ameriski_skrzatek/navodila_za_zatiranje_ameriskega_skrzatka__2016.pdf

 

Foto: UVHVVR, Gabrijel Seljak

Najbolj brano

Zakaj so cene v avstrijskem Hoferju nižje kot v slovenskem Zakaj so cene v avstrijskem Hoferju nižje kot...
Ponedeljek, 05 Marec 2018 23:53
Prejšnji teden smo v roke dobili Hoferjeva prodajna promocijska kataloga za avstrijski in slovenski ...

Preberite več...

Od jutri na Ptuju McDonalds Od jutri na Ptuju McDonalds
Četrtek, 16 Junij 2016 14:13
Na Ormoški cesti na Ptuju jutri vrata odpira McDonaldsova restavracija s hitro prehrano.

Preberite več...

Nova delovna mesta na Štajerskem: samo v Mömaxu bodo zaposlili 100 delavcev Nova delovna mesta na Štajerskem: samo v Mömaxu...
Četrtek, 09 Junij 2016 18:19
Na območju mariborske službe zavoda za zaposlovanje, ki pokriva upravne enote Pesnica, Lenart, Slove...

Preberite več...

Talum: Med vikendom prva potrjena okužba zaposlenega Talum: Med vikendom prva potrjena okužba zaposlenega
Ponedeljek, 16 Marec 2020 10:24
Samo vprašanje časa je bilo, kdaj se bodo okužbe s koronavirusom pojavile v podjetjih, kjer pod istr...

Preberite več...

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300