Podravje: Pesa že raste, bo zrasla tudi tovarna?
Gospodarstvo
Tipografija

Zadruga kooperativa Kristal iz Ormoža je na sejmu Agra v Gornji Radgoni priredila okroglo mizo oziroma posvet o pridelavi sladkorne pese v Sloveniji.

„25 podobno mislečih se nas je v zimskih mesecih leta 2016 odločilo ustanoviti zadrugo, sklenili smo tudi partnersko sodelovanje s tovarno sladkorja Viro iz Virovitice. V prihodnje bi želeli od državnih ustanov dodatno strokovno pomoč – svetovalca oziroma specialista na terenu, ki bi našim pridelovalcem svetoval, da bodo dosegali čim boljše rezultate, kajti ti so merilo za uspešno nadaljevanje začete poti. Hkrati bi to bila velika pomoč mladim kmetom, saj sta strokovnost in volja zagotovilo za doseganje zastavljenih ciljev. Menim tudi, da so vse sedanje aktivnosti zametek nečesa večjega,“ je na posvetu med drugim povedal predsednik zadruge Mirko Kosi, pri čemer je imel z besedami „nekaj večjega“ najverjetneje v mislih ponovno vzpostavitev tovarne sladkorja v Sloveniji.

Izkušnje pozitivne

Na dogodku sta svojo izkušnjo s pridelavo sladkorne pese predstavila dva mlada kmetovalca s Ptujskega polja: Sandi Hergula iz Cvetkovcev in Marko Prelog iz Zagojičev. Prelog je bil v obdobju poskusne letine 2017 s petimi hektarji največji pridelovalec sladkorne pese v Sloveniji. „Odločili smo se, da poskusimo. Zasejali smo pet hektarjev. Če ne poskusiš, ne veš … Setev se je dobro obnesla, tudi tretiranje proti zaraščanju s pleveli je bilo uspešno. Poleti, ko je bila suša, smo površine namakali. Z nasveti pri pridelavi so nam pomagali v zadrugi, svetoval mi je oče, ki je bil pred ukinitvijo pridelave dolga leta tudi sam pridelovalec. Njegovi nasveti so bili še kako dobrodošli. Vesel in ponosen sem, da smo po desetih letih na slovenskih poljih obudili pridelavo sladkorne pese. Dokazali smo, da se znamo po kakovosti in količini pridelka postaviti ob bok največjim pridelovalcem v Evropi.

Preberite več v Štajerskem Tedniku

Najbolj brano

Zakaj so cene v avstrijskem Hoferju nižje kot v slovenskem Zakaj so cene v avstrijskem Hoferju nižje kot...
Ponedeljek, 05 Marec 2018 23:53
Prejšnji teden smo v roke dobili Hoferjeva prodajna promocijska kataloga za avstrijski in slovenski ...

Preberite več...

Od jutri na Ptuju McDonalds Od jutri na Ptuju McDonalds
Četrtek, 16 Junij 2016 14:13
Na Ormoški cesti na Ptuju jutri vrata odpira McDonaldsova restavracija s hitro prehrano.

Preberite več...

Nova delovna mesta na Štajerskem: samo v Mömaxu bodo zaposlili 100 delavcev Nova delovna mesta na Štajerskem: samo v Mömaxu...
Četrtek, 09 Junij 2016 18:19
Na območju mariborske službe zavoda za zaposlovanje, ki pokriva upravne enote Pesnica, Lenart, Slove...

Preberite več...

V Marborski livarni bodo potrebovali nove delavce V Marborski livarni bodo potrebovali nove delavce
Sobota, 16 Julij 2016 13:35
Mariborska livarna Maribor (MLM) je nedavno pridobila pomemben posel, ki bo podjetju s 550 zaposleni...

Preberite več...

aplikacija

appstore  googleplay

Prometne informacije

  • 16.07.2019 01:15

    Dela, odstranjevanje cestninskih postaj:- Na štajerski avtocesti, na priključku Slovenske Konjice sta zaprta izvoz in uvoz iz smeri Ljubljane proti[…]

 

 

radioptuj300