Minimalna plača v Nemčiji s prihodnjim letom navzgor
Gospodarstvo
Tipografija

Zakonsko določena minimalna plača v Nemčiji se bo z začetkom prihodnjega leta zvišala na 8,84 evra. Tako vsaj predlaga komisija za minimalno plačo, ki jo sestavljajo delodajalci in delavci. Od začetka leta 2015 v Nemčiji minimalna plača znaša 8,50 evra, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Odločitev je bila sprejeta soglasno, je dejal predsednik komisije in nekdanji delavski direktor v energetskem koncernu RWE Jan Zilius. "Višina prilagoditve se naslanja na gibanje plač v kolektivnih pogodbah," je še dodal.

Po poročanju nemškega časnika Spiegel je zvišanje višje, kot so ga pričakovali strokovnjaki. Vlada lahko predlog komisije sprejme ali zavrne, ne more pa ga spremeniti. Ministrica za delo Andrea Nahles je popoldne sporočila, da vlada predlog sprejema in ga bo izpeljala.

Komisija, ki naj bi odločala brez političnih vplivov, višino minimalne plače na novo določa na vsaki dve leti. Poleg predsednika v njej sedijo še po trije predstavniki delodajalcev in delojemalcev ter dva svetovalna strokovnjaka s področja gospodarstva.

Komisija pri odločanju v prvi vrsti upošteva gibanje plač po približno 500 tarifnih pogodbah. V preteklem letu in pol so se plače in prejemki po tem kazalniku v povprečju zvišali za 3,2 odstotka, kar bi pomenilo novo minimalno plačo v višini 8,77 evra. Vendar pa ima komisija bolj proste roke; tokrat se je odločila slediti tudi novim kolektivnim pogodbam, ki so bile že izpogajane, a se spremembe še niso pokazale v izplačilih.

Minimalna plača za celotno nemško gospodarstvo je začela veljati s 1. januarjem 2015. Prejema jo okoli štiri milijone ljudi.

Sta

Najbolj brano

Zakaj so cene v avstrijskem Hoferju nižje kot v slovenskem Zakaj so cene v avstrijskem Hoferju nižje kot...
Ponedeljek, 05 Marec 2018 23:53
Prejšnji teden smo v roke dobili Hoferjeva prodajna promocijska kataloga za avstrijski in slovenski ...

Preberite več...

Od jutri na Ptuju McDonalds Od jutri na Ptuju McDonalds
Četrtek, 16 Junij 2016 14:13
Na Ormoški cesti na Ptuju jutri vrata odpira McDonaldsova restavracija s hitro prehrano.

Preberite več...

Nova delovna mesta na Štajerskem: samo v Mömaxu bodo zaposlili 100 delavcev Nova delovna mesta na Štajerskem: samo v Mömaxu...
Četrtek, 09 Junij 2016 18:19
Na območju mariborske službe zavoda za zaposlovanje, ki pokriva upravne enote Pesnica, Lenart, Slove...

Preberite več...

Talum: Med vikendom prva potrjena okužba zaposlenega Talum: Med vikendom prva potrjena okužba zaposlenega
Ponedeljek, 16 Marec 2020 10:24
Samo vprašanje časa je bilo, kdaj se bodo okužbe s koronavirusom pojavile v podjetjih, kjer pod istr...

Preberite več...

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300