Prihodnost zaposlenih na gozdnem gospodarstvu negotova
Gospodarstvo
Tipografija

Gozdno gospodarstvo Maribor te dni slavi 68 let svojega uspešnega delovanja, a letošnje praznovanje ima grenak priokus. 20-letno koncesijsko razmerje za upravljanje državnih gozdov se je včeraj končalo, ministrstvo pa še ni pripravilo novih razpisov.

»Zadnji dve desetletji smo na osnovi koncesijske pogodbe opravljali dela v državnih gozdovih: sečnjo in spravilo lesa, prodajo gozdnih in lesnih sortimentov, opravljali varstvena in gojitvena dela ter vsa druga dela, ki so bila potrebna za zagotavljanje socialnih in ekoloških funkcij gozdov ter gradnjo in vzdrževanje gozdne infrastrukture. Z včerajšnjim dnem, 30. junijem, se je koncesijsko razmerje med Gozdnim gospodarstvom Maribor in Skladom kmetijskih zemljišč in gozdov v imenu Republike Slovenije izteklo.«

Na osnovi Zakona o gospodarjenju z gozdovi v lasti države je bila ustanovljena družba Slovenski državni gozdovi, ki naj bi z današnjim dnem prevzela pretežni del dejavnosti, ki jih je doslej opravljalo gozdno gospodarstvo podjetja, vključno s prodajo gozdnih in lesnih sortimentov.

Glede na navedeno so lastniki na skupščini družbe konec maja sklenili, da družba Gozdno gospodarstvo Maribor d.d. preide v redno likvidacijo, ne zaradi ugašanja družbe, temveč v nameri po uvajanju sprememb in nadaljevanju delovanja v spremenjenih tržnih razmerah.

Tako so v družbi nemudoma pristopili k prestrukturiranju in z današnjim dnem vse štiri dosedanje obrate v en celovit gozdarski obrat, ki posluje naprej. Gozdarsko dejavnost postopoma prenašajo na hčerinsko družbo Pinales, gozdna sečnja, dejavnost odkupa in prevozov lesnih sortimentov pa širijo na hčerinsko družbo Stiriales, trgovanje z lesnimi. Poudarili so še, da do danes delavcev še niso odpuščali.

»Prizadela pa nas je ugotovitev, da novoustanovljeno državno podjetje do današnjega dne za področje severovzhodne Slovenije ni uspelo pripraviti niti enega razpisa, kar pomeni, da smo dejansko ostali brez možnosti, da bi vsaj kandidirali za delo. Glede na navedeno dejstvo bomo prisiljeni naše strokovno usposobljene delavce tudi odpuščati, kar je veliko breme tako za vsakega,« je sporočil likvidacijski upravitelj Martin Nose.

Najbolj brano

Zakaj so cene v avstrijskem Hoferju nižje kot v slovenskem Zakaj so cene v avstrijskem Hoferju nižje kot...
Ponedeljek, 05 Marec 2018 23:53
Prejšnji teden smo v roke dobili Hoferjeva prodajna promocijska kataloga za avstrijski in slovenski ...

Preberite več...

Od jutri na Ptuju McDonalds Od jutri na Ptuju McDonalds
Četrtek, 16 Junij 2016 14:13
Na Ormoški cesti na Ptuju jutri vrata odpira McDonaldsova restavracija s hitro prehrano.

Preberite več...

Nova delovna mesta na Štajerskem: samo v Mömaxu bodo zaposlili 100 delavcev Nova delovna mesta na Štajerskem: samo v Mömaxu...
Četrtek, 09 Junij 2016 18:19
Na območju mariborske službe zavoda za zaposlovanje, ki pokriva upravne enote Pesnica, Lenart, Slove...

Preberite več...

Talum: Med vikendom prva potrjena okužba zaposlenega Talum: Med vikendom prva potrjena okužba zaposlenega
Ponedeljek, 16 Marec 2020 10:24
Samo vprašanje časa je bilo, kdaj se bodo okužbe s koronavirusom pojavile v podjetjih, kjer pod istr...

Preberite več...

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300