Čiščenje in varovanje stavb državnih organov bo letos stalo 8,5 milijona evrov
Gospodarstvo
Tipografija

Državni organi in ostali neposredni proračunski porabniki bodo letos za čiščenje zunanjim izvajalcem plačali dobrih 5,2 milijona evrov. Za varovanje pa bo zunanjim izvajalcem letos šlo skupno več kot 3,3 milijona evrov, izhaja iz odgovora vlade na poslansko vprašanje Luke Mesca (ZL). Od leta 2005 je v ta namen iz proračuna šlo skoraj 120 milijonov.

Med letoma 2005 in 2015 so namreč državni organi in ostali neposredni proračunski porabniki za zunanje storitve čiščenja porabili 78,5 milijona evrov, medtem ko jih je varovanje stalo 39,4 milijona evrov.

Poslanca Mesca je ob tem tudi zanimalo, kolikšna je vrednost storitev, ki jih je opravilo podjetje Manicom. Opozoril je, da je podjetje insolventno, iz podatkov Supervizorja pa da je razvidno, da je to podjetje od obrambnega ministrstva med letoma 2008 in 2014 prejelo več kot dva milijona evrov nakazil.

Lani je Manicom v državnih organih opravil za 320.000 evrov storitev, je odgovorila vlada. Po podatkih Ajpesa iz 16. februarja je Manicom resda v postopku poenostavljene prisilne poravnave. Vendar je namen tega postopka finančna reorganizacija, ne pa prenehanje poslovanja družbe, so poudarili na vladi. V tem času družba tudi praviloma posluje nemoteno in mora izpolnjevati vse pogodbene obveznosti do poslovnih partnerjev. Podatki Ajpesa prav tako tudi kažejo, da ima Manicom odprt transakcijski račun pri NLB brez zaznambe o ukrepu zaradi neplačanih obveznosti.

Naročniki pa po zakonu o javnem naročanju zgolj zaradi dejstva, da je določena družba v postopku poenostavljene prisilne poravnave, ne morejo odstopiti od pogodbe.

Ministrstvo za obrambo je podjetju Manicom na podlagi pogodb za čiščenje poslovnih prostorov, oken in steklenih površin, lamelnih zaves, vzglavnikov, vzmetnic ter pogodbe za obnovo stanovanj med letoma 2008 in 2014 nakazalo 1,3 milijona evrov.

Podatek Supervizorja, ki ga omenja Mesec, pa sega v obdobje med avgustom 2003 in majem 2016. Ob tem so priložili tabelo, ki kaže, da ministrstvo za obrambo za čiščenje letno nameni približno milijon evrov. Od leta 2005 je v ta namen porabilo 13,2 milijona, od tega je skoraj deset milijonov porabila Slovenska vojska.

Ob tem so v odgovoru poudarili, da ministrstvo za obrambo čiščenja z lastnimi kadri ne izvaja, saj bi zaradi 270 različnih lokacij, ki jih je treba oskrbovati, potrebovali precej več zaposlenih.

Za varovanje pa je obrambno ministrstvo od leta 2005 zunanjim izvajalcem namenilo dva milijona evrov. Gre predvsem za stroške varovanja objektov in območij v uporabi uprave za zaščito in reševanje.

Sta

Najbolj brano

Zakaj so cene v avstrijskem Hoferju nižje kot v slovenskem Zakaj so cene v avstrijskem Hoferju nižje kot...
Ponedeljek, 05 Marec 2018 23:53
Prejšnji teden smo v roke dobili Hoferjeva prodajna promocijska kataloga za avstrijski in slovenski ...

Preberite več...

Od jutri na Ptuju McDonalds Od jutri na Ptuju McDonalds
Četrtek, 16 Junij 2016 14:13
Na Ormoški cesti na Ptuju jutri vrata odpira McDonaldsova restavracija s hitro prehrano.

Preberite več...

Nova delovna mesta na Štajerskem: samo v Mömaxu bodo zaposlili 100 delavcev Nova delovna mesta na Štajerskem: samo v Mömaxu...
Četrtek, 09 Junij 2016 18:19
Na območju mariborske službe zavoda za zaposlovanje, ki pokriva upravne enote Pesnica, Lenart, Slove...

Preberite več...

Talum: Med vikendom prva potrjena okužba zaposlenega Talum: Med vikendom prva potrjena okužba zaposlenega
Ponedeljek, 16 Marec 2020 10:24
Samo vprašanje časa je bilo, kdaj se bodo okužbe s koronavirusom pojavile v podjetjih, kjer pod istr...

Preberite več...

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300