V gradbeništvu primanjkuje usposobljenega kadra
Gospodarstvo
Tipografija

Gradbeništvo je po zadnji gospodarski krizi okrevalo, gradbenih projektov je veliko, a se sektor sooča s pomanjkanjem usposobljenega kadra. Mladi se manj odločajo za delo v gradbeništvu, spodbudilo bi jih lahko več kadrovskih štipendij, večja promocija gradbeništva, višje plače in več spodbud staršev.

Predsednik Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije (OZS) Branko Meh je povedal: "V obrti in podjetništvu se že vrsto let soočamo s hudim pomanjkanjem usposobljenega kadra. Ponovno smo uvedli vajeniški sistem, vendar smo nad rezultati razočarani. Premalo mladih se odloča za vajeništvo. Tudi straši bi morali podpirati svoje otroke, ki se želijo poklicno izobraziti.« Meh sicer meni, da bi morala država znižati prispevke na plače, da bi delavci imeli "dostojne plače".

"Če bi želeli več kadra v gradbeništvu, bi moral delavec zaslužiti vsaj 1000 do 1200 evrov. Ta denar je težko zagotoviti, saj trg postavi ceno. To pomeni strošek za delodajalca okrog 2000 evrov," pa je poudaril podpredsednik sekcije gradbincev pri OZS Franc Meža.

Po njegovi oceni na dolgi rok še ne bo bistvene spremembe na področju vpisa za gradbene poklice. "Sem zagovornik tega, da dobimo kader v lokalnem okolju. Država pa bi morala zagotoviti kontinuiteto infrastrukturnih projektov. Tako bi se tudi mladi v večji meri odločali za tovrstne poklice," je še dodal Meža.

"Trenutno se za gimnazijo odloči 32 odstotkov otrok, kar je precej manj kot pred leti. Problem je v tem, ker imamo vsako leto manj številčne srednješolske generacije. Z gospodarsko krizo je začelo število vpisov za gradbene poklice upadati. Ustavil se je pred tremi leti, trenutno se odloči za te poklice 1,8 odstotka dijakov," je še dejala Šušmeljeva in ocenila, da se bo vpis počasi začel stopnjevati.

Preberite več v Štajerskem Tedniku

Najbolj brano

Zakaj so cene v avstrijskem Hoferju nižje kot v slovenskem Zakaj so cene v avstrijskem Hoferju nižje kot...
Ponedeljek, 05 Marec 2018 23:53
Prejšnji teden smo v roke dobili Hoferjeva prodajna promocijska kataloga za avstrijski in slovenski ...

Preberite več...

Od jutri na Ptuju McDonalds Od jutri na Ptuju McDonalds
Četrtek, 16 Junij 2016 14:13
Na Ormoški cesti na Ptuju jutri vrata odpira McDonaldsova restavracija s hitro prehrano.

Preberite več...

Nova delovna mesta na Štajerskem: samo v Mömaxu bodo zaposlili 100 delavcev Nova delovna mesta na Štajerskem: samo v Mömaxu...
Četrtek, 09 Junij 2016 18:19
Na območju mariborske službe zavoda za zaposlovanje, ki pokriva upravne enote Pesnica, Lenart, Slove...

Preberite več...

Talum: Med vikendom prva potrjena okužba zaposlenega Talum: Med vikendom prva potrjena okužba zaposlenega
Ponedeljek, 16 Marec 2020 10:24
Samo vprašanje časa je bilo, kdaj se bodo okužbe s koronavirusom pojavile v podjetjih, kjer pod istr...

Preberite več...

aplikacija

appstore  googleplay

Prometne informacije

  • 06.04.2020 08:17

    Zastoj tovornih vozil je pred predorom Karavanke proti Avstriji, približno 1, 5 km.Zastoj je na štajerski avtocesti pred mejnim prehodom[…]

51. FESTIVAL NARODNO-ZABAVNE GLASBE

 

 

radioptuj300