Koliko vas bo stala pot do hrvaške obale in otokov
Gospodarstvo
Tipografija

Tudi letos je Hrvaška pred začetkom sezone podražila cestnine na avtocestah v hrvaški Istri, dražje pa so tudi vozovnice za vožnjo s trajektom. Za vas smo izračunali, koliko bo treba odšteti za cestnino na hrvaških avtocestah do najpopularnejših turističnih mest in otokov ter koliko za vožnjo s trajektom.

Na Hrvaškem imajo štiri upravljavce avtocest: Hrvatske autoceste – HAC (Zagreb–Split–Ploče, Bregana–Zagreb, Zagreb–Lipovac, Zagreb–Goričan), družba ARZ (Reka–Zagreb, Rupa–Reka, most Krk), BINA (Istra + Učka) in AZM (Zagreb–Macelj). Na večini avtocest velja zaprt cestninski sistem, kar pomeni, da ob uvozu na avtocesto prejmete cestninski listek, ob izvozu pa cestnino poravnate na cestninski postaji. Cestnino lahko plačate v gotovini (kune ali evro) ali s kreditnimi karticami (american express, diners, mastercard, maestro in visa). Cestnino je možno plačati tudi z elektronskimi karticami (trije različni sistemi: ENC-kartica, BINA ENC in SMART AMZS), s katerimi lahko privarčujete kakšen evro. Namreč cena ENC-kartice, ki velja pri upravljavcih HAS in ARZ (avtocesta Rupa–Reka–Zagreb, most na Krk, Zagreb–Split–Ploče, Bregana–Zagreb–Lipovac in Zagreb–Goričan) je 16,3 evra (122 kun; cene v evrih so zaokrožene), ob minimalnem vplačilu 13,4 evra (100) kun pa vam na kartico naložijo dodatnih 21,74 % zneska. Uporaba zneska na kartici ni časovno omejena. Kartico lahko kupite na cestninskih postajah, v upravnih stavbah cestninskih postaj, npr. Rupa, Krk, Lučko, Bosiljevo. S kartico BINA ENC, ki velja na avtocesti v Istri ter za predor Učka ob minimalnem vplačilu na kartico evra 26,75 evra (200 kun) lahko pridobite do 30 % pri cestnini in do 50 % pri predoru Učka (v paketu s časovno omejitvijo vplačila) oziroma 10-odstotni popust (v paketu brez časovne omejitve).

Izračuni za cestnine od Gruškovja proti hrvaški obali

Kako drage so trajektne vozovnice za otok Cres, Pag, Rab, Brač in Hvar?

 

Preberite več v Štajerskem Tedniku

Najbolj brano

Zakaj so cene v avstrijskem Hoferju nižje kot v slovenskem Zakaj so cene v avstrijskem Hoferju nižje kot...
Ponedeljek, 05 Marec 2018 23:53
Prejšnji teden smo v roke dobili Hoferjeva prodajna promocijska kataloga za avstrijski in slovenski ...

Preberite več...

Od jutri na Ptuju McDonalds Od jutri na Ptuju McDonalds
Četrtek, 16 Junij 2016 14:13
Na Ormoški cesti na Ptuju jutri vrata odpira McDonaldsova restavracija s hitro prehrano.

Preberite več...

Nova delovna mesta na Štajerskem: samo v Mömaxu bodo zaposlili 100 delavcev Nova delovna mesta na Štajerskem: samo v Mömaxu...
Četrtek, 09 Junij 2016 18:19
Na območju mariborske službe zavoda za zaposlovanje, ki pokriva upravne enote Pesnica, Lenart, Slove...

Preberite več...

Talum: Med vikendom prva potrjena okužba zaposlenega Talum: Med vikendom prva potrjena okužba zaposlenega
Ponedeljek, 16 Marec 2020 10:24
Samo vprašanje časa je bilo, kdaj se bodo okužbe s koronavirusom pojavile v podjetjih, kjer pod istr...

Preberite več...

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300