Slovenija: Za razvoj podeželja lani 443 milijonov evrov
Gospodarstvo
Tipografija

V prihodnje lahko v kmetijstvu računajo na nekaj izboljšav v programu razvoja podeželja, pa tudi objavo razpisa za pomoč majhnim kmetijam. Zaradi velikega zanimanja bo več sredstev namenjenih tudi za lokalne akcijske skupine.

V okviru programa razvoja podeželja za obdobje 2014–2020 je bilo do konca leta 2018 odobrenih 639 milijonov evrov, kar pomeni 57,7 % vseh razpoložljivih sredstev, so povedali na kmetijskem ministrstvu, hkrati pa poudarili, da je bilo dejansko izplačanih 443 milijonov evrov oziroma 40 %. Največ denarja je šlo za projekte, namenjene obnovi, ohranjanju in izboljševanju ekosistemov.

V tem času je bilo objavljenih 48 javnih razpisov in 29 javnih naročil, zaključila se je tudi kampanja oddaje zbirnih vlog, sprejete pa so bile tudi spremembe programa razvoja podeželja 2014–2020 in so jih poslali v odobritev Evropski komisiji. Spremembe med drugim prinašajo možnost sofinanciranja naložb kmetijskih gospodarstev na prilagoditev podnebnim spremembam zaradi naravnih nesreč ali katastrofičnih dogodkov, na novo se uvajajo garancije, nepovratna sredstva pa bo mogoče kombinirati s povratnimi. Objavili bodo še razpis za pomoč pri razvoju majhnih kmetij; prijavile se bodo lahko kmetije, ki ležijo na območjih z omejenimi možnostmi za kmetovanje, imajo v upravljanju najmanj 1,5 hektarja in od 1,5 do 15 glav velike živine. Zaradi velikega zanimanja bodo več denarja namenili tudi lokalnim akcijskim skupinam in njihovim projektom.

Preberite več v Štajerskem Tedniku

Najbolj brano

Zakaj so cene v avstrijskem Hoferju nižje kot v slovenskem Zakaj so cene v avstrijskem Hoferju nižje kot...
Ponedeljek, 05 Marec 2018 23:53
Prejšnji teden smo v roke dobili Hoferjeva prodajna promocijska kataloga za avstrijski in slovenski ...

Preberite več...

Od jutri na Ptuju McDonalds Od jutri na Ptuju McDonalds
Četrtek, 16 Junij 2016 14:13
Na Ormoški cesti na Ptuju jutri vrata odpira McDonaldsova restavracija s hitro prehrano.

Preberite več...

Nova delovna mesta na Štajerskem: samo v Mömaxu bodo zaposlili 100 delavcev Nova delovna mesta na Štajerskem: samo v Mömaxu...
Četrtek, 09 Junij 2016 18:19
Na območju mariborske službe zavoda za zaposlovanje, ki pokriva upravne enote Pesnica, Lenart, Slove...

Preberite več...

V Marborski livarni bodo potrebovali nove delavce V Marborski livarni bodo potrebovali nove delavce
Sobota, 16 Julij 2016 13:35
Mariborska livarna Maribor (MLM) je nedavno pridobila pomemben posel, ki bo podjetju s 550 zaposleni...

Preberite več...

aplikacija

appstore  googleplay

Prometne informacije

  • 15.10.2019 22:42

    Dela:- Danes ponoči bo v predoru Karavanke polovična zapora do 5. ure. Promet poteka izmenično enosmerno s čakanjem pred predorom.-[…]

 

 

radioptuj300