Ptuj: Zaradi površne sanacije se pod gledališko stavbo nabira ogromno vode
Gospodarstvo
Tipografija

Pred natanko letom dni je vodstvo Mestnega gledališča Ptuj javnosti predstavilo skrb vzbujajoče stanje stavbe, v kateri delujejo. Zaradi konstantnih problemov z vlago naj bi bila ogrožena celo statika samega objekta. Zdaj je jasno, da je treba za celovito ureditev problemov z vlago objekt hidroizolirati ter zato v enem delu kopati skoraj do temeljev. Gre za zelo velik investicijski zalogaj, težek več sto tisoč evrov. Kdo bo investitor in kdaj bodo začeli dela?

Avgusta lani so se v ptujskem gledališču lotili sanacije pritličnih prostorov. Namen je bil urediti stene in strope, ki so bili prepojeni z vlago. Ob začetku del je postalo jasno, da gre za širši problem, razkril se je razlog, zakaj so se ometi krušili, opleski pa padali s sten in stropov. Stanje nosilne stene je bilo grozljivo. Več kot očitno je bilo, da je preperela, vlažna in dotrajana, to pa zato, ker objekt ni hidroizoliran. To je omogočalo vodi, da si je našla pot do gledališke stavbe. Za nekaj časa so zaradi nevarnosti eno gledališko pisarno celo zaprli.

Ugotavljanje dimenzij tega problema je pokazalo, da so bili gradbinci s stanjem pred leti še kako dobro seznanjeni, a so ga dobesedno prikrili. Problematika vlage se je tako z leti povečevala, najbolj seveda v celotnem spodnjem delu stavbe, ki je pod zemljo.

Peter Srpčič, direktor Mestnega gledališča Ptuj, je prepričan, da je odgovornost za prikrivanje takšnega načina obnove, ki je bila izpeljana leta 2008, na nadzornikih, ki bi morali bdeti nad investicijo, in podjetju Gradis. To je dalo garancijo za dobro opravljeno delo, a ker so končali v stečaju, ni vredna nič. Najti je bilo treba drugega investitorja, ki bo zagotovil sredstva za sanacijo. O vsem tem so obvestili tudi lastnika objekta, Hetta asset resolution ter Mestno občino Ptuj kot ustanoviteljico zavoda. Občina lastniku plačuje mesečno najemnino, letno to znese 226.000 evrov. Leta 2021 bo gledališka stavba odplačana in bo prešla v občinsko last.

Kdo bo zagotovil sredstva za izvedbo del?

Preberite več v Štajerskem Tedniku

Najbolj brano

Zakaj so cene v avstrijskem Hoferju nižje kot v slovenskem Zakaj so cene v avstrijskem Hoferju nižje kot...
Ponedeljek, 05 Marec 2018 23:53
Prejšnji teden smo v roke dobili Hoferjeva prodajna promocijska kataloga za avstrijski in slovenski ...

Preberite več...

Od jutri na Ptuju McDonalds Od jutri na Ptuju McDonalds
Četrtek, 16 Junij 2016 14:13
Na Ormoški cesti na Ptuju jutri vrata odpira McDonaldsova restavracija s hitro prehrano.

Preberite več...

Nova delovna mesta na Štajerskem: samo v Mömaxu bodo zaposlili 100 delavcev Nova delovna mesta na Štajerskem: samo v Mömaxu...
Četrtek, 09 Junij 2016 18:19
Na območju mariborske službe zavoda za zaposlovanje, ki pokriva upravne enote Pesnica, Lenart, Slove...

Preberite več...

V Marborski livarni bodo potrebovali nove delavce V Marborski livarni bodo potrebovali nove delavce
Sobota, 16 Julij 2016 13:35
Mariborska livarna Maribor (MLM) je nedavno pridobila pomemben posel, ki bo podjetju s 550 zaposleni...

Preberite več...

aplikacija

appstore  googleplay

Prometne informacije

  • 11.12.2019 21:24

    Čakalna doba je na mejnih prehodih Obrežje in Gruškovje za tovorna vozila pri vstopu.Dela:- Skozi predor Karavanke bo ta teden[…]

 

 

Prireditvenik

radioptuj300