Ptuj: Vroče okrog predpisa za delovni čas gostinskih lokalov
Gospodarstvo
Tipografija

Ptujska občina je pred nekaj dnevi v javno razpravo posredovala osnutek odloka o merilih za podaljšanje delovnega časa gostinskih obratov. Še preden bodo občani dobili možnost povedati svoje, so občinski svetniki izrazili bojazen, da bo kompromis zelo težko najti. Komu ugoditi v turističnem mestu: gostincem in jim podaljšati obratovalni čas ali stanovalcem – predvsem starega mestnega jedra –, ki si želijo miru? To bo očitno vroča tema prihodnjih dni, na kateri se bodo nabirale tudi politične točke.

Razloge, da so se lotili urejanja tega področja, je na ponedeljkovi seji mestnega sveta predstavila županja MO Ptuj Nuška Gajšek. Ključni vzvod za to naj bi bile pritožbe tako gostincev kot stanovalcev: „Vzeli smo odlok iz Ljubljane, ga priredili za naše razmere ter značilnosti in zdaj osnutek dajemo v javno razpravo. Želim slišati čim več mnenj, ključno je, da najdemo kompromis. Dalj časa se pogovarjamo o tem, da je Ptuj turistično mesto. Da bo potencial izkoriščen, pa moramo tudi kaj spremeniti.“

Po odloku, ki so ga pripravili na ptujski občini, bi znotraj mestnega jedra gostinski lokali na terasah lahko obratovali do polnoči, zunaj centra mesta pa do 22. ure. Ustanovili bi tudi komisijo, ki bi imela pravico odločati o posameznih primerih. „Na eni strani so tisti, ki imajo pravico do miru, na drugi pa tisti, ki izvajajo svojo gospodarsko dejavnost. Gostincem bi dovolili podaljšanje delovnega časa, obenem bi omejili zadrževanje na terasah, kar menim, da je dober kompromis tudi za tiste, ki živijo nad temi lokali,“ o namenu sprejemanja odloka pravi Gajškova.

Kdo mora imeti prvo besedo: občani ali svetniki?

Še preden se je razprava o bistvu oz. vsebini odloka razvila, je postopek zmotil svetnika Milana Klemenca. Prepričan je, da bi moral najprej razpravljati mestni svet in šele nato bi gradivo dali v javno razpravo. „Spreminjamo odlok zaradi treh lokalov. Vsi vemo, za kaj gre, pa uredimo to drugače. Imam izpiske Policijske postaje Ptuj, vemo, kdo so kršitelji. Ne želimo si najbrž, da bo mladina ponovno popivala v parkih,“ je precej ostro zažugal pripravljavcem gradiva.

Županja mu je pojasnila, da je postopek priprave gradiva potekal enako kot pri drugih odlokih, odvrnila mu je, da je le nametal zakone, pravilnike in svoje pomisleke, brez glave in repa.

Petkrat na leto še daljši delovni čas: do 5. zjutraj

Gostinec bi lahko po odloku, ki je v pripravi, pridobil do največ pet soglasij v koledarskem letu za enodnevno podaljšanje delovnega časa gostinskega obrata do 5. ure zjutraj. „Po sedaj veljavnem sklepu je bilo število izdanih soglasij neomejeno, kar pa se je v praksi izkazalo za neprimerno, saj se je to izkoriščalo v preveliki meri in so si nekateri gostinci s tem redno podaljševali obratovalni čas lokalov ob vikendih, ki ga sicer ne bi mogli pridobiti,“ pojasnjujejo na ptujski občini.

Čelan: »Iščemo rešitev, da koza ne bo preveč raztrgana, volk pa bo sit«

Se odlok spreminja zaradi posameznikov, ki jih motijo nekateri lokali?

Preberite več v Štajerskem Tedniku

Najbolj brano

Zakaj so cene v avstrijskem Hoferju nižje kot v slovenskem Zakaj so cene v avstrijskem Hoferju nižje kot...
Ponedeljek, 05 Marec 2018 23:53
Prejšnji teden smo v roke dobili Hoferjeva prodajna promocijska kataloga za avstrijski in slovenski ...

Preberite več...

Od jutri na Ptuju McDonalds Od jutri na Ptuju McDonalds
Četrtek, 16 Junij 2016 14:13
Na Ormoški cesti na Ptuju jutri vrata odpira McDonaldsova restavracija s hitro prehrano.

Preberite več...

Nova delovna mesta na Štajerskem: samo v Mömaxu bodo zaposlili 100 delavcev Nova delovna mesta na Štajerskem: samo v Mömaxu...
Četrtek, 09 Junij 2016 18:19
Na območju mariborske službe zavoda za zaposlovanje, ki pokriva upravne enote Pesnica, Lenart, Slove...

Preberite več...

Talum: Med vikendom prva potrjena okužba zaposlenega Talum: Med vikendom prva potrjena okužba zaposlenega
Ponedeljek, 16 Marec 2020 10:24
Samo vprašanje časa je bilo, kdaj se bodo okužbe s koronavirusom pojavile v podjetjih, kjer pod istr...

Preberite več...

aplikacija

appstore  googleplay

Prometne informacije

Prireditvenik

radioptuj300