Podravje: »Metoda brez oranja je edina prihodnost Zemlje«
Gospodarstvo
Tipografija

Za ohranitveno kmetijstvo so bistveni trije principi, in sicer nobeni ali minimalni mehanski posegi v tla, stalna pokritost tal in pester kolobar. Iz različnih razlogov, med katerimi so relativno majhne obdelovalne površine, na katerih je bilo treba z intenzivnim kmetovanjem doseči čim večje pridelke, pa tudi lobiji industrije kmetijske mehanizacije in farmacije, Evropa pri uvajanju ohranitvenega načina kmetovanja caplja za svetom, za njo je samo še Afrika.

Branko Majerič, kmet iz Moškanjcev, javnosti bolj znan kot eden od šestih pridelovalcev ptujskega lüka, se z ohranitvenim kmetijstvom ukvarja že dolga leta. Svojih njiv na 40 hektarjih namreč že dve desetletji ne orje. »Že kot dijaka na mariborski strojni kmetijski šoli so me zanimali učinki strojev na zemlji; razmišljal sem, kaj se z zemljo dogaja, ko pride nanjo stroj, predvsem sejalnica in plug, nikdar kombajn. Potem sem kmetoval na teh naših prodnatih tleh, oral in obračal kamenje, da je enkrat ležalo na eni, drugič pa na drugi strani, in to se mi pač ni zdelo preveč pametno. Potem pa so šli fantje še v dobri stari Jugi čez lužo na neko ekskurzijo in se vrnili z udarno novico, da tam kmetje ne orjejo, da se gredo tako imenovano no-till kmetijstvo. To je to, sem si rekel. Država je leta 1994 kupila neko sejalnico, smo se mučili z njo in delom, neuspešno, nismo znali zatreti plevela, zato smo vse skupaj opustili. Takrat sem ugotovil, da gre za cel sistem, da še zdaleč ni dovolj, da samo nehaš orati. S kolegom Milanom Rebernikom sva bila trmasta in sva še naprej iskala rešitve. Tako sva prišla do dr. Rolfa Derpscha, strokovnjaka za direktne setve v predhodno neobdelana tla, in hkrati odkrila, da imajo v svetu že izkušnje s to tehnologijo, da pravzaprav z izjemo Evrope in Afrike že povsod na milijonih hektarjev po svetu kmetujejo brez posegov ali z minimalnimi posegi v tla,« se začetkov spominja Majerič.

Evropa vsiljuje težko kmetijsko mehanizacijo

Preberite več v Štajerskem Tedniku

Najbolj brano

Zakaj so cene v avstrijskem Hoferju nižje kot v slovenskem Zakaj so cene v avstrijskem Hoferju nižje kot...
Ponedeljek, 05 Marec 2018 23:53
Prejšnji teden smo v roke dobili Hoferjeva prodajna promocijska kataloga za avstrijski in slovenski ...

Preberite več...

Od jutri na Ptuju McDonalds Od jutri na Ptuju McDonalds
Četrtek, 16 Junij 2016 14:13
Na Ormoški cesti na Ptuju jutri vrata odpira McDonaldsova restavracija s hitro prehrano.

Preberite več...

Nova delovna mesta na Štajerskem: samo v Mömaxu bodo zaposlili 100 delavcev Nova delovna mesta na Štajerskem: samo v Mömaxu...
Četrtek, 09 Junij 2016 18:19
Na območju mariborske službe zavoda za zaposlovanje, ki pokriva upravne enote Pesnica, Lenart, Slove...

Preberite več...

Talum: Med vikendom prva potrjena okužba zaposlenega Talum: Med vikendom prva potrjena okužba zaposlenega
Ponedeljek, 16 Marec 2020 10:24
Samo vprašanje časa je bilo, kdaj se bodo okužbe s koronavirusom pojavile v podjetjih, kjer pod istr...

Preberite več...

aplikacija

appstore  googleplay

Prometne informacije

radioptuj300