Drava ogroža že dobrih 1.000 hektarjev prvovrstnih njiv
Gospodarstvo
Tipografija

Vsakič ko Drava poplavlja in s kmetijskih površin odnaša pridelek in rodovitno zemljo, je slišati očitke, da so si kmetje za nastalo škodo v bistvu sami krivi, saj so svoje njive razširili tako rekoč do samega obrežja reke. Toda številke govorijo drugače.

Da oslabljeni tok v stari strugi Drave ne zmore čistiti lastnega korita in se zarašča, voda pa se ob večjem pretoku nima kam izliti, zato si je primorana iskati nove poti, tudi preko rodovitnih njiv, govorimo že leta. V zadnjih osmih letih je Drava s poplavljanjem v Podravju od Maribora do Središča ob Dravi povzročila že za 96,85 milijona evrov škode; v Zgornjem Podravju za 51,43, v Spodnjem pa za 45,42 milijona evrov. Ivan Brodnjak, član protipoplavne civilne iniciative in ptujski kmetijski svetovalec, opozarja, da je ob stari strugi Drave zdaj poplavno ogroženih dobrih tisoč hektarjev prvovrstnih njiv. Ob zahtevah po ureditvi struge pa ne utihnejo kritike tistih, ki menijo, da je bila Drava nekoč obdana predvsem s travniki, njeno obrežje pa poraščeno z vrbami in drugim drevjem, danes pa so povsod njive. Po odgovore na vprašanje, ali so se te kmetijske površine v poplavnih območjih v zadnjih letih zares drastično povečale, smo se obrnili na kmetijsko ministrstvo, kjer so pripravili analizo poplavnih območij ob stari strugi reke Drave, kot izhodišče pa vzeli poplavne karte Ministrstva za okolje in prostor. Primerjali so presečni leti 2006 in 2019, da so ugotovili, kakšno je bilo dejansko stanje pred 15 leti in kakšno je danes.

Preberite več v Štajerskem Tedniku

Najbolj brano

Zakaj so cene v avstrijskem Hoferju nižje kot v slovenskem Zakaj so cene v avstrijskem Hoferju nižje kot...
Ponedeljek, 05 Marec 2018 23:53
Prejšnji teden smo v roke dobili Hoferjeva prodajna promocijska kataloga za avstrijski in slovenski ...

Preberite več...

Od jutri na Ptuju McDonalds Od jutri na Ptuju McDonalds
Četrtek, 16 Junij 2016 14:13
Na Ormoški cesti na Ptuju jutri vrata odpira McDonaldsova restavracija s hitro prehrano.

Preberite več...

Nova delovna mesta na Štajerskem: samo v Mömaxu bodo zaposlili 100 delavcev Nova delovna mesta na Štajerskem: samo v Mömaxu...
Četrtek, 09 Junij 2016 18:19
Na območju mariborske službe zavoda za zaposlovanje, ki pokriva upravne enote Pesnica, Lenart, Slove...

Preberite več...

Talum: Med vikendom prva potrjena okužba zaposlenega Talum: Med vikendom prva potrjena okužba zaposlenega
Ponedeljek, 16 Marec 2020 10:24
Samo vprašanje časa je bilo, kdaj se bodo okužbe s koronavirusom pojavile v podjetjih, kjer pod istr...

Preberite več...

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300