Žetale: Več kot 100 let staro domačijo bodo oddajali turistom
Gospodarstvo
Tipografija

Občina Žetale sklenila, da bo skušala preko projekta, prijavljenega na razpis LAS Haloze, pred zobom časa rešiti Pušnikovo domačijo in tako ohraniti arhitekturno kulturno dediščino v Halozah. A obnove se ne bodo lotili le zato, da izpeljejo projekt, zagotavlja župan Anton Butolen, prepričan je, da bo domačija postala začasno bivališče ali pribežališče turistov.

V Žetalah so se po nastanku samostojne občine lotili načrtnega ohranjanja kulturne dediščine Haloz, to pomeni obnove starih kmečkih hiš, muzejev in drugih objektov ter predmetov, ki so bili pomemben del zgodovine Haloz. Tako je občina v preteklih letih že odkupila in uredila Vukovo domačijo, letos pa namerava obnoviti še Pušnikovo. Zakaj? Nekoč domačija malega kmeta je v celoti ohranjena, kar je dragoceno, saj gre za eno redkih v celoti ohranjenih stavb tradicionalnega kmečkega stavbarstva iz 19. stoletja. Je primer haloške domačije, ki je skupaj z okoljem edinstvena v tem prostoru, je pojasnil župan. Ocenjena vrednost obnove Pušnikove domačije je nekaj manj kot 55.000 evrov, od tega naj bi občina Žetale prispevala približno 16.700 evrov. V okviru projekta naj bi zamenjali obstoječi leseni pod, uredili hišo, klet, hlev in skedenj ter nabavili opremo.

Obnovljena ali ne – brez vsebine bo tudi Pušnikova domačija zapisana propadu. »Ni smiselno, da tudi Pušnikovo domačijo preuredimo v muzej, menim, da bi lahko domačijo oddajali turistom, saj bo le s prisotnostjo ljudi živela in zaživela,« je prepričan Butolen.

Preberite več v Štajerskem Tedniku

Najbolj brano

Zakaj so cene v avstrijskem Hoferju nižje kot v slovenskem Zakaj so cene v avstrijskem Hoferju nižje kot...
Ponedeljek, 05 Marec 2018 23:53
Prejšnji teden smo v roke dobili Hoferjeva prodajna promocijska kataloga za avstrijski in slovenski ...

Preberite več...

Od jutri na Ptuju McDonalds Od jutri na Ptuju McDonalds
Četrtek, 16 Junij 2016 14:13
Na Ormoški cesti na Ptuju jutri vrata odpira McDonaldsova restavracija s hitro prehrano.

Preberite več...

Nova delovna mesta na Štajerskem: samo v Mömaxu bodo zaposlili 100 delavcev Nova delovna mesta na Štajerskem: samo v Mömaxu...
Četrtek, 09 Junij 2016 18:19
Na območju mariborske službe zavoda za zaposlovanje, ki pokriva upravne enote Pesnica, Lenart, Slove...

Preberite več...

Talum: Med vikendom prva potrjena okužba zaposlenega Talum: Med vikendom prva potrjena okužba zaposlenega
Ponedeljek, 16 Marec 2020 10:24
Samo vprašanje časa je bilo, kdaj se bodo okužbe s koronavirusom pojavile v podjetjih, kjer pod istr...

Preberite več...

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300