Ptuj: Za večjo promocijo in prepoznavnost štajerskih vin
Gospodarstvo
Tipografija

Osemnajstega januarja bo v romanskem palaciju ptujskega gradu potekal že 6. festival mladih vin – Veni vidi vino mlado 2020. Organizirata ga Vinsko-turistična cesta 13 in KGZS – Zavod Ptuj. Tudi v najnovejši ediciji pod sloganom Mlado, živo, iskrivo. Na njem bo več kot 20 vinarjev Srednjih Slovenskih goric in Haloz ponudilo več kot 60 vzorcev mladih vin. K tem bo Štajerska hiša kulinarike ponudila jedi, ki se ujemajo z mladimi vini: kurjo obaro, ptujski hot-dog, brezmesni krožnik z izbranimi siri in veganski burger.

Predsednik VTC 13 Simon Toplak je povedal, da je že lanski prvi festival na ptujskem gradu pokazal, da so se odločili pravilno, ko so ga preselili na to lokacijo. Vrhunska vinska in kulinarična ponudba je pritegnila številne ljubitelje vin. Spodbudno je tudi, da je med vinogradniki vedno več mladih, ki nadaljujejo tradicijo vinogradniških in vinarskih družin Srednjih Slovenskih goric in Haloz. S svojimi vini so že doslej prepričali mnoge vinoljubce, ne samo zaradi kakovosti, temveč tudi zato, ker gre za mlada vina, ki jih drugje v Sloveniji ni najti. Z njimi že gradijo štajersko vinsko destinacijo.

Letošnja mlada vina so tipično štajerska

Vina v času od martina do januarja že pokažejo svoj značaj, tako je tudi letnik, ki ga bodo obiskovalci pokusili na 6. festivalu mladih vin Srednjih Slovenskih goric in Haloz, značilen štajerski, vina so aromatična in sortno prepoznavna. Odlikujejo jih prijetna pitnost in lahkotnost, imajo sicer nekoliko bogatejšo kislino, ki pa je prijetna.

»Na festivalu se predstavlja eno od pomembnih vinogradniških območij Slovenije, na katerem je bilo vinogradništvo in vinarstvo že od nekdaj tudi zelo pomembna gospodarska panoga,« pa je izpostavil direktor KGZS – Zavoda Ptuj Andrej Rebernišek.

Za 8. ptujsko vinsko kraljico Moniko Kovačič je festival mladih vin zelo pomemben dogodek, na katerem lahko domači vinarji predstavijo svoja vina, vsako ima tudi svojo zgodbo. Osebno si želi še več takih dogodkov, ki so priložnost, da širša javnost prepozna v Slovenskih goricah in Halozah pridelana vina.

V Pokrajinskem muzeju Ptuj-Ormož so po besedah direktorja Aleksandra Lorenčica veseli vseh tistih, ki si na tem območju želijo organizirati še več dogodkov v grajski vinski kleti ter s tem pomembno prispevati k večji in širši promociji naših vin. Pri tem se zelo trudi tudi društvo Kastali, ki je že leta 2017 začelo degustacije nagrajenih vin na grajskem ocenjevanju vin.

Na pokušino tudi mestno vino

Preberite več v Štajerskem Tedniku

Najbolj brano

Zakaj so cene v avstrijskem Hoferju nižje kot v slovenskem Zakaj so cene v avstrijskem Hoferju nižje kot...
Ponedeljek, 05 Marec 2018 23:53
Prejšnji teden smo v roke dobili Hoferjeva prodajna promocijska kataloga za avstrijski in slovenski ...

Preberite več...

Od jutri na Ptuju McDonalds Od jutri na Ptuju McDonalds
Četrtek, 16 Junij 2016 14:13
Na Ormoški cesti na Ptuju jutri vrata odpira McDonaldsova restavracija s hitro prehrano.

Preberite več...

Nova delovna mesta na Štajerskem: samo v Mömaxu bodo zaposlili 100 delavcev Nova delovna mesta na Štajerskem: samo v Mömaxu...
Četrtek, 09 Junij 2016 18:19
Na območju mariborske službe zavoda za zaposlovanje, ki pokriva upravne enote Pesnica, Lenart, Slove...

Preberite več...

Talum: Med vikendom prva potrjena okužba zaposlenega Talum: Med vikendom prva potrjena okužba zaposlenega
Ponedeljek, 16 Marec 2020 10:24
Samo vprašanje časa je bilo, kdaj se bodo okužbe s koronavirusom pojavile v podjetjih, kjer pod istr...

Preberite več...

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300