Kmetje o poskusnem izračunu vrednosti nepremičnin: Znova hitenje brez tehtnega premisleka
Gospodarstvo
Tipografija

Na okrogli mizi v Pesnici so predstavniki območnih enot KGZ Maribor, Ptuj in Murska Sobota ter kmetijskega ministrstva govorili o pripombah na modele množičnega vrednotenja nepremičnin, ki so temelj kmetijskega gospodarstva, torej o kmetijskih in gozdnih zemljiščih ter kmetijskih objektih, in pozvali k ponovnemu premisleku.

Kot so na okrogli mizi poudarili kmetje, niso proti davku na nepremičnine, ampak proti njihovemu nepravičnemu vrednotenju, ki nastaja brez pravih strokovnih podlag, brez natančnih evidenc, preveč na splošno in na pamet ter predvsem z nepotrebnih hitenjem.

Kmetje GURS-u: »Najprej ureditev evidence!«

Namesto hitenja so Gursu predlagali, da za ustreznejše vrednotenje najprej uredijo evidence o nepremičninah, nato pa na podlagi pravilnih in natančnih podatkov začne množično vrednotenje. Menijo, da bi se morala kmetijska in gozdna zemljišča, ki so po namenski rabi opredeljena kot stavbna, če se na njih vrši kmetijska dejavnost, vrednotiti z modelom za kmetijska in gozdna zemljišča. Tudi metoda primerljivih prodaj za omenjena modela vrednotenja ni sprejemljiva, ker ne izključuje špekulativnih nakupov zemljišč, ki se ne bodo uporabljala za kmetijsko ali gozdarsko dejavnost. Po njihovem mnenju se objekti na kmetiji, ki služijo za dopolnilno dejavnost, ne morejo vrednotiti kot poslovni ali industrijski objekti, kot je predlagano.

Jože Podgoršek, državni sekretar na kmetijskem ministrstvu, je poudaril, da si vsi želijo, da končno pridemo do vrednosti nepremičnin, ki jih imamo. »A do poštenih vrednosti. Na ministrstvu smo predlagali, da bi bilo nezazidana stavbna zemljišča v kmetijska možno vračati po hitrejšem postopku, a smo bili žal neuspešni,« je dejal in se strinjal s sogovorniki, da v kmetijskem sektorju ni prostora za dodatna finančna bremena.

Pustite kmete, naj živijo

Preberite več v Štajerskem Tedniku

Najbolj brano

Zakaj so cene v avstrijskem Hoferju nižje kot v slovenskem Zakaj so cene v avstrijskem Hoferju nižje kot...
Ponedeljek, 05 Marec 2018 23:53
Prejšnji teden smo v roke dobili Hoferjeva prodajna promocijska kataloga za avstrijski in slovenski ...

Preberite več...

Od jutri na Ptuju McDonalds Od jutri na Ptuju McDonalds
Četrtek, 16 Junij 2016 14:13
Na Ormoški cesti na Ptuju jutri vrata odpira McDonaldsova restavracija s hitro prehrano.

Preberite več...

Nova delovna mesta na Štajerskem: samo v Mömaxu bodo zaposlili 100 delavcev Nova delovna mesta na Štajerskem: samo v Mömaxu...
Četrtek, 09 Junij 2016 18:19
Na območju mariborske službe zavoda za zaposlovanje, ki pokriva upravne enote Pesnica, Lenart, Slove...

Preberite več...

Talum: Med vikendom prva potrjena okužba zaposlenega Talum: Med vikendom prva potrjena okužba zaposlenega
Ponedeljek, 16 Marec 2020 10:24
Samo vprašanje časa je bilo, kdaj se bodo okužbe s koronavirusom pojavile v podjetjih, kjer pod istr...

Preberite več...

aplikacija

appstore  googleplay

Prometne informacije

  • 31.03.2020 19:01

    Zastoj tovornih vozil je na dolenjski avtocesti pred mejnim prehodom Obrežje proti Hrvaški, 4 km. Vozila so na odstavnem pasu.Čakalna[…]

51. FESTIVAL NARODNO-ZABAVNE GLASBE

 

 

radioptuj300