Kidričevo: OPN za gospodarsko cono pri Strnišču na majavih temeljih
Gospodarstvo
Tipografija

Svetniki občine Kidričevo so na februarski seji potrdili občinski prostorski načrt (OPN) za območje bodoče gospodarske cone, ki se bo oblikovala v zaledju naselja Strnišče in tovarne Talum. Približno 30 hektarjev velikemu območju so spremenili namembnost in ga iz kmetijskega prekategorizirali v industrijsko.

Krajani bližnje vasice Strnišče, ki je dejansko že v obstoječi situaciji precej degradirana, so v času prejemanja OPN izrazili kar nekaj pomislekov. Skrbi jih okoljska varnost. Že danes so v neposredni bližini naselja železniška proga in dve odlagališči industrijskega odpada, v prihodnje bodo ob njem zgradili še obvoznico in razširili industrijsko omočje. Da bi zmanjšali vplive industrije na bivanjsko okolje, bodo po predlogu občine med bodočo gospodarsko cono in naseljem Strnišče uredili tako imenovani zeleni pas – nekaj metrov visok nasip, ki bi ga zasadili z drevesi ali grmičevjem in ozelenili.

Škafar opozarja na več nepravilnosti

„Direktorat za kmetijstvo trdi, da se ministrstvo v svojem drugem mnenju do pobude št. 6 ni opredeljevalo, ker v gradivu več ni bila prikazana. Če je trditev resnična, sledi, da je pripravljavec plana, to je občina Kidričevo, brez odobritve ministrstva za kmetijstvo spremenil namensko rabo iz kmetijske v stavbno. Ravno tako sledi, da ministrstvo za okolje ni strokovno in celovito ovrednotilo vseh mnenj. Ne želim razpravljati o tem, da mogoče pripravljavec plana namenoma v gradivu za pridobitev mnenja ni več prikazoval pobude št. 6 med predlogi sprememb namenske rabe, rad bi zgolj izpostavil dejstvo, da je ministrstvo za okolje opustilo dolžnostno ravnanje ugotovitve dejanskega stanja v postopku sprejemanja OPN. Menim, da bi ministrstvo za kmetijstvo moralo zahtevati ali izvzem pobude št. 6 iz odloka ali pa ponovitev postopka sprejemanja plana oz. celo uvesti kazenski postopek odgovornosti, kdo je kriv, da v gradivu za pridobitev mnenja pobuda št. 6 ni bila več prikazana med predlogi sprememb namenske rabe,“ je med drugim poudaril Škafar.

Preberite več v Štajerskem Tedniku

Najbolj brano

Zakaj so cene v avstrijskem Hoferju nižje kot v slovenskem Zakaj so cene v avstrijskem Hoferju nižje kot...
Ponedeljek, 05 Marec 2018 23:53
Prejšnji teden smo v roke dobili Hoferjeva prodajna promocijska kataloga za avstrijski in slovenski ...

Preberite več...

Od jutri na Ptuju McDonalds Od jutri na Ptuju McDonalds
Četrtek, 16 Junij 2016 14:13
Na Ormoški cesti na Ptuju jutri vrata odpira McDonaldsova restavracija s hitro prehrano.

Preberite več...

Nova delovna mesta na Štajerskem: samo v Mömaxu bodo zaposlili 100 delavcev Nova delovna mesta na Štajerskem: samo v Mömaxu...
Četrtek, 09 Junij 2016 18:19
Na območju mariborske službe zavoda za zaposlovanje, ki pokriva upravne enote Pesnica, Lenart, Slove...

Preberite več...

Talum: Med vikendom prva potrjena okužba zaposlenega Talum: Med vikendom prva potrjena okužba zaposlenega
Ponedeljek, 16 Marec 2020 10:24
Samo vprašanje časa je bilo, kdaj se bodo okužbe s koronavirusom pojavile v podjetjih, kjer pod istr...

Preberite več...

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300