Je rešitev planeta v veganstvu in vegetarijanstvu?
Gospodarstvo
Tipografija

Živinoreja je eden največjih onesnaževalcev pitne vode in glavni vzrok za uničevanje živalskih vrst, Zemljane pa je mogoče prehraniti samo s poljedelstvom, so prepričani v Društvu za osvoboditev živali in njihove pravice ter v Združenju za razvoj miroljubnega kmetijstva.

V slednjem že 15 let opozarjajo na posledice, ki jih povzroča živinoreja. »Želimo, da je to tema številka ena v šolah, vrtcih zdravstvenih ustanovah, celo pri verouku, saj s takšno svetovno kmetijsko politiko žal dolgo ne bo šlo naprej,« je prepričan predsednik združenja Stanko Valpatič iz Ostrožnega pri Ponikvi.

Osnovna ideja miroljubnega kmetijstva je vzpostaviti odnos brez nasilja in izkoriščanja med ljudmi, živalmi in rastlinami, obenem pa pridelati zadosti hrane za vse ljudi, brez onesnaževanja s kemijo in živalskimi izločki. »Zemljo vidimo kot našo hraniteljico, prijateljico, mater, ki nas hrani in preživlja,« so zapisali v združenju. Največja posebnost miroljubnega kmetijstva je v odnosu do živali, saj nobenih živali ne redijo za zakol, s čimer so ekološkemu kmetovanju dodali vegetarijanstvo, ob tem pa ne ustvarjajo krvave avre, kot so se izrazili. »V miroljubnem kmetijstvu ni klanja domačih in divjih živali, tudi ne zastrupljanja čebel, ptic in mikroorganizmov v tleh. Živali imajo pravico do bivalnega prostora, hrane in življenja do naravne smrti. V svetovnem merilu človeštvo za svojo hrano zakolje približno 60 milijard živali letno.« In ravno živinoreja je po njihovem mnenju razlog za lakoto. »Na površini zemlje, ki služi za krmo živali, z mesom teh živali nahranimo deset ljudi; če pa bi bila ta površina zasejana npr. z grahom, prosom, lečo, ječmenom, piro …, namenjeno za hrano ljudi, pa bi nahranili sto oseb. Osupljivih 70 % vseh obdelovalnih površin uporablja človeštvo za hrano za živali in le 30 % za hrano ljudi.

Število prebivalcev raste hitreje kot proizvodnja hrane

Kmetje znižali izpust toplogrednih plinov

Gibanje izpustov toplogrednih plinov v kmetijstvu

Največji onesnaževalec je promet, ne kmetijstvo

 

 

Preberite več v Štajerskem Tedniku

Najbolj brano

Zakaj so cene v avstrijskem Hoferju nižje kot v slovenskem Zakaj so cene v avstrijskem Hoferju nižje kot...
Ponedeljek, 05 Marec 2018 23:53
Prejšnji teden smo v roke dobili Hoferjeva prodajna promocijska kataloga za avstrijski in slovenski ...

Preberite več...

Od jutri na Ptuju McDonalds Od jutri na Ptuju McDonalds
Četrtek, 16 Junij 2016 14:13
Na Ormoški cesti na Ptuju jutri vrata odpira McDonaldsova restavracija s hitro prehrano.

Preberite več...

Nova delovna mesta na Štajerskem: samo v Mömaxu bodo zaposlili 100 delavcev Nova delovna mesta na Štajerskem: samo v Mömaxu...
Četrtek, 09 Junij 2016 18:19
Na območju mariborske službe zavoda za zaposlovanje, ki pokriva upravne enote Pesnica, Lenart, Slove...

Preberite več...

Talum: Med vikendom prva potrjena okužba zaposlenega Talum: Med vikendom prva potrjena okužba zaposlenega
Ponedeljek, 16 Marec 2020 10:24
Samo vprašanje časa je bilo, kdaj se bodo okužbe s koronavirusom pojavile v podjetjih, kjer pod istr...

Preberite več...

aplikacija

appstore  googleplay

Prometne informacije

  • 31.03.2020 19:01

    Zastoj tovornih vozil je na dolenjski avtocesti pred mejnim prehodom Obrežje proti Hrvaški, 4 km. Vozila so na odstavnem pasu.Čakalna[…]

51. FESTIVAL NARODNO-ZABAVNE GLASBE

 

 

radioptuj300