Velike težave s skladiščenjem krompirja: komaj izkopan, pa že gnije
Gospodarstvo
Tipografija

Pridelovalcem krompirja je letos ob pogledu na izkopano njivo gotovo zaigralo srce. Gomoljev v njej namreč kar mrgoli, poleg tega so tudi zares veliki. A kaj, ko pridelek skoraj gotovo ne bo zdržal do pomladi. Zaradi izrazito mokrega poletja krompir namreč že gnije, poleg tega bo v skladišču začel tudi prej kaliti, saj je Evropska unija prepovedala uporaba klorprofama, zaviralca kaljivosti. Ker za omenjeni herbicid EU ne ponuja alternative, se bo evropski sektor krompirja že to zimo znašel pred resno preizkušnjo, kako v skladiščih obdržati krompir, primeren za prodajo.

Kot pravijo na kmetijskih zadrugah, je klorprofam razprodan in se ga ne da več kupiti, nekateri kmetje ga imajo nekaj malega še na zalogi.

Miro Cvetko, pridelovalec krompirja iz Trgovišča pri Veliki Nedelji, takšne sezone ne pomni: »Z eno besedo katastrofa. Pridelali smo od 250 do 300 ton na pogled lepega krompirja, ki pa že gnije, a ne od bolezni, pač pa zato, ker ga je pol ležalo v vodi. Ta gniloba se pokaže šele, ko pride zrak zraven; zdrav od gnilega dela se najbolje vidi, če gomolj prerežem na pol. Krompir zdaj izkopavamo in ga tudi takoj preberemo, vendar se gnitje vedno ne pokaže takoj, ampak šele čez čas, ko je že v skladišču trgovine. Takrat se trgovci jezijo, češ da smo jim prodali gnili krompir. Preberemo in odstranimo, kar lahko, proti gnitju ni pomoči, gre za naraven proces, treba ga je vzeti v zakup. Pa saj ni letos tako samo pri krompirju, pri čebuli je isto.«

Poleg vlage so se letos krompirja še v zemlji na veliko lotevali glodavci, strune, polži in drugi škodljivci. »Vse manj je sredstev, ki jih še smemo uporabljati. Tudi tu smo v Sloveniji bolj papeški od papeža. Govoril sem s predstavnico EU, ki pravi, da nas tako zelo ne omejuje skupna Evropa, ampak da še posebej oviramo sami sebe. Jasno mi je, da uvoza ne moremo prepovedati, lahko pa bi uvedli pravilo, da se na slovenskih policah prodaja samo tista hrana, ki je pridelana pod enakimi pogoji, torej tretirana z enakimi sredstvi za zaščito,« predlaga Cvetko.

Od epidemije cene padle za polovico

Preberite več v Štajerskem Tedniku

Najbolj brano

Zakaj so cene v avstrijskem Hoferju nižje kot v slovenskem Zakaj so cene v avstrijskem Hoferju nižje kot...
Ponedeljek, 05 Marec 2018 23:53
Prejšnji teden smo v roke dobili Hoferjeva prodajna promocijska kataloga za avstrijski in slovenski ...

Preberite več...

Od jutri na Ptuju McDonalds Od jutri na Ptuju McDonalds
Četrtek, 16 Junij 2016 14:13
Na Ormoški cesti na Ptuju jutri vrata odpira McDonaldsova restavracija s hitro prehrano.

Preberite več...

Nova delovna mesta na Štajerskem: samo v Mömaxu bodo zaposlili 100 delavcev Nova delovna mesta na Štajerskem: samo v Mömaxu...
Četrtek, 09 Junij 2016 18:19
Na območju mariborske službe zavoda za zaposlovanje, ki pokriva upravne enote Pesnica, Lenart, Slove...

Preberite več...

Talum: Med vikendom prva potrjena okužba zaposlenega Talum: Med vikendom prva potrjena okužba zaposlenega
Ponedeljek, 16 Marec 2020 10:24
Samo vprašanje časa je bilo, kdaj se bodo okužbe s koronavirusom pojavile v podjetjih, kjer pod istr...

Preberite več...

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300