Prodaja ob cesti le, če bo določena kot tržnica
Gospodarstvo
Tipografija

Spremembe kmetijskega zakona sicer še niso dokončno usklajene in pripravljene, pa vendar so že znana nekatera nova pravila, med drugim tudi glede razširitve krajev možne prodaje sadja in zelenjave.

Javna obravnava in medresorsko usklajevanje novele zakona o kmetijstvu sta se zaključila že 10. avgusta. Kot pravijo na kmetijskem ministrstvu, ostaja odprto še področje, ki se nanaša na definicijo kmeta, kmetijskega gospodarstva in kmetije. Spomnimo, da je Slovenija dolžna svojo zakonodajo tudi na področju kmetijstva uskladiti s skupno v Evropski uniji. To je prvič poskušala storiti že lani, a neuspešno, saj pogajanja niso »šla skozi«, tako da zdaj s sprejemanjem novele pravzaprav lovimo zadnji vlak pred sankcijami iz Bruslja.

Težave še vedno s statusom kmeta

Največ pozornosti javnosti in slabe volje pri kmetih je vzbudila prav omenjena definicija kmeta, ki očitno še vedno ostaja jabolko spora. Kmet, ki je fizična oseba in ni samostojni podjetnik, naj bi se po novem imenoval kmet posameznik, njegovo kmetijsko gospodarstvo pa kmetija. A kmetje pravijo, da so že siti različnih nazivov, ki jim jih je politika dajala v zadnjih letih. Tako so bili že navadni kmetje, pa aktivni kmetje, pravi kmetje, nosilci kmetije, po novem naj bi postali kmetje posamezniki, v igri pa naj bi bil zdaj še en naziv, in sicer kmetovalec. Ker se kmetje po zdravi kmečki logiki identificirajo samo z nazivom kmet, ima ministrstvo najbrž zato prav glede opredelitve statusa kmeta takšne težave pri sprejemanju sicer nujno potrebne novele kmetijskega zakona. »Vsekakor si prizadevamo, da najdemo optimalno rešitev omenjenih definicij, ki bo ustrezna in v skladu s kmetijsko, davčno, delovno in socialno zakonodajo,« pravijo na ministrstvu in dodajajo, da so obenem sprejeli večino predlogov iz javne razprave v zvezi z razširitvijo krajev možne prodaje sadja in zelenjave.

»Predlogi so šli predvsem v smer dovoljene prodaje preko spletnih trgovin in avtomatov, medtem ko je bilo komentarjev glede same prepovedi prodaje izdelkov ob cestah malo. Pravzaprav smo tu naleteli tako na kritiko takšne ureditve kot tudi na odobravanje,« pojasnjujejo na kmetijskem ministrstvu.

Hudič se znova skriva v podrobnostih

Preberite več v Štajerskem Tedniku

Najbolj brano

Zakaj so cene v avstrijskem Hoferju nižje kot v slovenskem Zakaj so cene v avstrijskem Hoferju nižje kot...
Ponedeljek, 05 Marec 2018 23:53
Prejšnji teden smo v roke dobili Hoferjeva prodajna promocijska kataloga za avstrijski in slovenski ...

Preberite več...

Od jutri na Ptuju McDonalds Od jutri na Ptuju McDonalds
Četrtek, 16 Junij 2016 14:13
Na Ormoški cesti na Ptuju jutri vrata odpira McDonaldsova restavracija s hitro prehrano.

Preberite več...

Nova delovna mesta na Štajerskem: samo v Mömaxu bodo zaposlili 100 delavcev Nova delovna mesta na Štajerskem: samo v Mömaxu...
Četrtek, 09 Junij 2016 18:19
Na območju mariborske službe zavoda za zaposlovanje, ki pokriva upravne enote Pesnica, Lenart, Slove...

Preberite več...

Talum: Med vikendom prva potrjena okužba zaposlenega Talum: Med vikendom prva potrjena okužba zaposlenega
Ponedeljek, 16 Marec 2020 10:24
Samo vprašanje časa je bilo, kdaj se bodo okužbe s koronavirusom pojavile v podjetjih, kjer pod istr...

Preberite več...

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300