Prašičerejcem le šest dni za oddajo vloge za finančno pomoč
Gospodarstvo
Tipografija

Vlada je v četrtek sprejela odlok o letošnji finančni pomoči pri reji prašičev, ki je podlaga za izplačila upravičencem v zaradi epidemije in afriške prašičje kuge zelo prizadetem sektorju prašičjega mesa. A časa za proučitev pogojev, zbiranje potrebnih dokazil in oddajo zahtevka imajo kmetje zelo malo, manj kot teden dni.

Rok za pridobitev finančne pomoči se namreč izteče že jutri, v sredo. »Kratek čas za oddajo vloge, za katerega je najbrž krivo sprejemanje državnega proračuna, je presenetil tudi nas na zbornici, kjer smo sicer pomoč za prašičerejce pričakovali, nismo pa vedeli, kdaj jo bo vlada potrdila. Takoj, ko smo dobili to informacijo, smo aktivirali naše ljudi, da so obvestili rejce,« je dejal vodja ptujskih kmetijskih svetovalcev Peter Pribožič.

Nestabilne razmere na tržišču

Kot je znano, je sektor prašičjega mesa v drugi polovici letošnjega leta zaradi epidemije covida-19 utrpel padec dohodka. Gre za posledico negativnih sprememb na trgu, kot so izostanek prodaje dražjih kosov prašičjega mesa oziroma mesa nasploh, zmanjšane kapacitete gostinskih obratov v poletnih mesecih, zaprtje javnih zavodov v jesenskih mesecih ter posledično zmanjšanje nakupa mesa. Izpad dohodka se izkazuje predvsem z nižanjem neto dodane vrednosti pri reji prašičev. Cene so začele padati že maja letos. V mesecih predtem so bile zaradi pojava afriške prašičje kuge v azijskih državah sicer zelo visoke, to pa je pomenilo povečanje izvoza prašičjega mesa iz EU v te države ter posledično skokovit porast odkupnih cen na evropskem trgu in tudi v Sloveniji. A to obdobje, kot pojasnjujejo na KGZS, ni zajeto v analizi upada dohodka v obliki neto dodane vrednosti (NDV), saj bi izkrivljalo običajne in realne cenovne ter dohodkovne razmere na trgu prašičjega mesa.

Navala najbrž ne bo

Preberite več v Štajerskem Tedniku

Najbolj brano

Zakaj so cene v avstrijskem Hoferju nižje kot v slovenskem Zakaj so cene v avstrijskem Hoferju nižje kot...
Ponedeljek, 05 Marec 2018 23:53
Prejšnji teden smo v roke dobili Hoferjeva prodajna promocijska kataloga za avstrijski in slovenski ...

Preberite več...

Od jutri na Ptuju McDonalds Od jutri na Ptuju McDonalds
Četrtek, 16 Junij 2016 14:13
Na Ormoški cesti na Ptuju jutri vrata odpira McDonaldsova restavracija s hitro prehrano.

Preberite več...

Nova delovna mesta na Štajerskem: samo v Mömaxu bodo zaposlili 100 delavcev Nova delovna mesta na Štajerskem: samo v Mömaxu...
Četrtek, 09 Junij 2016 18:19
Na območju mariborske službe zavoda za zaposlovanje, ki pokriva upravne enote Pesnica, Lenart, Slove...

Preberite več...

Talum: Med vikendom prva potrjena okužba zaposlenega Talum: Med vikendom prva potrjena okužba zaposlenega
Ponedeljek, 16 Marec 2020 10:24
Samo vprašanje časa je bilo, kdaj se bodo okužbe s koronavirusom pojavile v podjetjih, kjer pod istr...

Preberite več...

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300