Lansko leto je bilo za Kmetijsko zadrugo Ptuj poslovno uspešno
Gospodarstvo
Tipografija

Leto 2020, ki si ga bo večina med nami zapomnila po epidemiji, v Kmetijski zadrugi Ptuj ocenjujejo kot povprečno uspešnega: na eni strani rekordno dobrega pri rastlinski pridelavi, na drugi pa precej slabšega v živinorejskem sektorju.

Številke so zavidljive, saj so v Kmetijski zadrugi Ptuj lani odkupili 34.000 ton rastlinskih pridelkov oziroma skoraj 11.000 več kot v letu 2019, promet pa z 32 povečali na 43 milijonov evrov. Vendar direktor Branko Valenko pri tem opozarja, da številke niso zares primerljive s preteklimi leti, saj so lani vzeli v najem sedem od desetih poslovalnic Kmetijske zadruge Lenart, in sicer v Lenartu, Benediktu, Cankovi, Sveti Ani, Cerkvenjaku, Jurovskem Dolu in Rogašovcih, ne pa tudi tistih v Kuzmi, Šalovcih in Veržeju.

Namesto pripojitve najem

Spomnimo, da so Ptujčani v začetku lanskega leta skušali izvesti pripojitev zadolžene lenarške zadruge, a ta ni uspela, ker se s predlaganim poplačilom terjatev upniki niso strinjali. »Zato smo sedem poslovalnic najeli in prevzeli tudi odkupe mleka, rastlinske pridelave in živine. KZ Lenart je šla nato 8. maja v stečaj; od takrat se upniki pogovarjajo s stečajnim upraviteljem, s katerim smo za omenjene poslovalnice na novo sklenili najemne pogodbe, in sicer za leto dni z možnostjo podaljšanja do odprodaje nepremičnin, za nakup katerih smo tudi mi zainteresirani. Številke torej niso primerljive, ker smo prevzeli nova območja,« razlaga Valenko.

Lanska sezona z veliko dežja je bila zelo ugodna za rastlinsko pridelavo, zlasti za koruzo in pšenico. »Koruza je bila sploh rekordna, odkupili smo je 20.000 ton oziroma 5.000 ton več kot v letu 2019, delno tudi zaradi prevzema lenarškega terena, predvsem pa zaradi letine, ki ji v zadnjih 20, 30 letih ne pomnim podobne.

Preberite več v Štajerskem Tedniku

Najbolj brano

Zakaj so cene v avstrijskem Hoferju nižje kot v slovenskem Zakaj so cene v avstrijskem Hoferju nižje kot...
Ponedeljek, 05 Marec 2018 23:53
Prejšnji teden smo v roke dobili Hoferjeva prodajna promocijska kataloga za avstrijski in slovenski ...

Preberite več...

Od jutri na Ptuju McDonalds Od jutri na Ptuju McDonalds
Četrtek, 16 Junij 2016 14:13
Na Ormoški cesti na Ptuju jutri vrata odpira McDonaldsova restavracija s hitro prehrano.

Preberite več...

Nova delovna mesta na Štajerskem: samo v Mömaxu bodo zaposlili 100 delavcev Nova delovna mesta na Štajerskem: samo v Mömaxu...
Četrtek, 09 Junij 2016 18:19
Na območju mariborske službe zavoda za zaposlovanje, ki pokriva upravne enote Pesnica, Lenart, Slove...

Preberite več...

Talum: Med vikendom prva potrjena okužba zaposlenega Talum: Med vikendom prva potrjena okužba zaposlenega
Ponedeljek, 16 Marec 2020 10:24
Samo vprašanje časa je bilo, kdaj se bodo okužbe s koronavirusom pojavile v podjetjih, kjer pod istr...

Preberite več...

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300