Sveti Tomaž: Obeta se gradnja ogromnega hleva
Gospodarstvo
Tipografija

V Rakovcih naj bi v prihodnje zrastel velik hlev s kapacitetami za do 550 glav živine. Hlev bi postavila v lokalnem okolju znana lastnika kmetijskih gospodarstev Evgen Zemljič in Albert Voršič. Skorajda soseda pa nameravata sodelovanje osnovati na podlagi skupnega podjetja.

Na kmetiji Zemljičevih in na kmetiji Voršičevih se ukvarjajo z obdelovanjem kmetijskih površin, govedorejo in pridelavo mleka. Na letni ravni naj bi na kmetiji Zemljič pridelali 305.000 litrov mleka, na kmetiji Voršič, ki pa je največja kmetija na območju občine Sveti Tomaž, pa kar 870.000 litrov. Lastnika kmetij si prizadevata, da bi dejavnost dvignila na višji nivo in jo oplemenitila, perspektivo za uspeh pa vidita v sodelovanju. Ustanovila naj bi podjetje, najprej pa nameravata investirati v izgradnjo ogromnih hlevov na območju Rakovcev, v bližini obeh kmetij.

Na kmetiji Zemljič je obstoječi hlev, velik 600 m², kmetija Voršič pa premore hlev v velikosti 860 m², skupno torej 1.460 m². Obstoječi hlevi naj bi bili ustrezni glede na kapacitete živali, na kmetijah, vendar si oba lastnika kmetijskih gospodarstev želita povečati proizvodnjo in konkurenčneje nastopiti na trgu. Ocenila sta, da je smotrno zgraditi en velik hlev za krave molznice in mlado živino, skupni hlev na naj bi meril slabih 5.800 m², kar je skoraj štirikrat več od obstoječih površin. V njem bi bilo 240 ležalnih boksov za odrasle živali, 256 ležišč za mlade živali in 60 individualnih boksov za mlada teleta. Skupaj bi vzrejali med 500 in 550 glav živine.

Preberite več v Štajerskem Tedniku

Najbolj brano

Zakaj so cene v avstrijskem Hoferju nižje kot v slovenskem Zakaj so cene v avstrijskem Hoferju nižje kot...
Ponedeljek, 05 Marec 2018 23:53
Prejšnji teden smo v roke dobili Hoferjeva prodajna promocijska kataloga za avstrijski in slovenski ...

Preberite več...

Od jutri na Ptuju McDonalds Od jutri na Ptuju McDonalds
Četrtek, 16 Junij 2016 14:13
Na Ormoški cesti na Ptuju jutri vrata odpira McDonaldsova restavracija s hitro prehrano.

Preberite več...

Nova delovna mesta na Štajerskem: samo v Mömaxu bodo zaposlili 100 delavcev Nova delovna mesta na Štajerskem: samo v Mömaxu...
Četrtek, 09 Junij 2016 18:19
Na območju mariborske službe zavoda za zaposlovanje, ki pokriva upravne enote Pesnica, Lenart, Slove...

Preberite več...

Talum: Med vikendom prva potrjena okužba zaposlenega Talum: Med vikendom prva potrjena okužba zaposlenega
Ponedeljek, 16 Marec 2020 10:24
Samo vprašanje časa je bilo, kdaj se bodo okužbe s koronavirusom pojavile v podjetjih, kjer pod istr...

Preberite več...

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300