Obiski veterinarjev krepko praznijo žepe kmetov
Gospodarstvo
Tipografija

Kmetje se pri reji goveda in prašičev soočajo z boleznimi, ki so značilne za velike živali in za zdravljenje katerih potrebujejo pomoč veterinarja.

Pri kravah molznicah veliko težav povzroča mastitis oziroma vnetje vimena, saj gre celo za eno najpogostejših in ekonomsko najpomembnejših obolenj. Tudi škoda, ki jo povzroča to obolenje, je zelo velika, ne le zaradi stroškov zdravljenja obolele živali in zmanjšane količine mleka v času zdravljenja, ampak tudi zaradi dodatnega dela ter manjše kakovosti in količine mleka.Med glavne dejavnike, ki pripomorejo k nastanku mastitisa, se prišteva nepravilno prehrano, sam način reje in nepravilno strojno molžo, za mastitis pa so lahko krivi tudi oblika vimena, starost živali, predhodne bolezni in znižana imunska odpornost.

Krave, ki so na paši, manj šepajo

»Redne stroške imamo z osemenitvijo, kar se bolezni tiče, pa je poleg mastitisa, ki se zdravi z antibiotikom, veterinarska pomoč potrebna tudi pri težji kotitvi, pri kravah oziroma govedu nasploh pa so posebej občutljivi parklji. Zaradi bolezni parkljev žival šepa, se slabo počuti in posledično da molznica manj mleka. Je pa zdravljenje dolgotrajno, drago in pogosto tudi neuspešno,« razlaga rejec Roman Korent iz Trnovske vasi, čigar živali so v toplih mesecih na paši. Da je šepanje pogost vzrok za izločitev krav molznic, dodaja dr. Andrej Toplak, ptujski svetovalec za govedo in drobnico, ki pravi, da boleznim parkljev poleg genetske predispozicije botrujejo neustrezna namestitev, oskrba in prehrana krav molznic. Zato je nujna ustrezna nega parkljev, predvsem pa gibanje živali oziroma paša, kjer so parklji manj obremenjeni, zato je tudi bolezenskih sprememb manj.

Cene storitev določa trg

Preberite več v Štajerskem Tedniku

Najbolj brano

Zakaj so cene v avstrijskem Hoferju nižje kot v slovenskem Zakaj so cene v avstrijskem Hoferju nižje kot...
Ponedeljek, 05 Marec 2018 23:53
Prejšnji teden smo v roke dobili Hoferjeva prodajna promocijska kataloga za avstrijski in slovenski ...

Preberite več...

Od jutri na Ptuju McDonalds Od jutri na Ptuju McDonalds
Četrtek, 16 Junij 2016 14:13
Na Ormoški cesti na Ptuju jutri vrata odpira McDonaldsova restavracija s hitro prehrano.

Preberite več...

Nova delovna mesta na Štajerskem: samo v Mömaxu bodo zaposlili 100 delavcev Nova delovna mesta na Štajerskem: samo v Mömaxu...
Četrtek, 09 Junij 2016 18:19
Na območju mariborske službe zavoda za zaposlovanje, ki pokriva upravne enote Pesnica, Lenart, Slove...

Preberite več...

Talum: Med vikendom prva potrjena okužba zaposlenega Talum: Med vikendom prva potrjena okužba zaposlenega
Ponedeljek, 16 Marec 2020 10:24
Samo vprašanje časa je bilo, kdaj se bodo okužbe s koronavirusom pojavile v podjetjih, kjer pod istr...

Preberite več...

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300