Slovenija, Podravje: Manj kmetij, a z več zemlje in živine
Gospodarstvo
Tipografija

Slovenska kmetija v povprečju obdeluje sedem hektarjev zemlje, v hlevu pa ima šest glav živine, kar je za dobrega pol hektarja več kot pred desetimi in skoraj poldrugi hektar več kot pred dvajsetimi leti. Število velikih živali je v tem času v povprečju naraslo za približno pol glave.

Kljub spodbudnim statističnim številkam pa slovensko kmetijstvo doživlja veliko preobrazbo. Kot je razvidno iz prve tabele, je bilo lani v državi registriranih 67.927 kmetijskih gospodarstev, kar je devet odstotkov manj kot pred desetletjem, ko jih je bilo 74.646, in 21 odstotkov manj kot leta 2000, ko jih je bilo še 86.467.

Največ srednje velikih kmetij

Kaj se torej dogaja? Če kmetijska gospodarstva po velikosti razdelimo v tri skupine: na tista, ki obdelujejo do tri hektarje površin, od tri do dvajset hektarjev in nad dvajset hektarji, ugotovimo, da se je v zadnjih desetih letih precej spremenila njihova struktura. Povečalo se je število kmetij v zadnji skupini, torej tistih z najmanj dvajset hektarji površin, kar je posledica naraščanja intenzivnega kmetovanja, medtem ko se je v ostalih dveh skupinah zmanjšalo. Največ kmetij, 55 odstotkov, obdeluje od tri do dvajset hektarjev zemlje, kar je 57 odstotkov vseh kmetijskih površin. Velikih kmetijskih gospodarstev z več kot dvajset hektarji je sicer samo šest odstotkov, delajo pa na 34 odstotkih vse obdelovalne zemlje. Čeprav se trend upadanja majhnih kmetij vztrajno nadaljuje, pa je med nekaj več kot 67.900 kmetijami v Sloveniji z 38 odstotki še vedno največ malih kmetov, ki nimajo več kot tri hektarje zemlje in obdelujejo samo devet odstotkov vseh kmetijskih površin.

Preberite več v Štajerskem Tedniku

Najbolj brano

Zakaj so cene v avstrijskem Hoferju nižje kot v slovenskem Zakaj so cene v avstrijskem Hoferju nižje kot...
Ponedeljek, 05 Marec 2018 23:53
Prejšnji teden smo v roke dobili Hoferjeva prodajna promocijska kataloga za avstrijski in slovenski ...

Preberite več...

Od jutri na Ptuju McDonalds Od jutri na Ptuju McDonalds
Četrtek, 16 Junij 2016 14:13
Na Ormoški cesti na Ptuju jutri vrata odpira McDonaldsova restavracija s hitro prehrano.

Preberite več...

Nova delovna mesta na Štajerskem: samo v Mömaxu bodo zaposlili 100 delavcev Nova delovna mesta na Štajerskem: samo v Mömaxu...
Četrtek, 09 Junij 2016 18:19
Na območju mariborske službe zavoda za zaposlovanje, ki pokriva upravne enote Pesnica, Lenart, Slove...

Preberite več...

Talum: Med vikendom prva potrjena okužba zaposlenega Talum: Med vikendom prva potrjena okužba zaposlenega
Ponedeljek, 16 Marec 2020 10:24
Samo vprašanje časa je bilo, kdaj se bodo okužbe s koronavirusom pojavile v podjetjih, kjer pod istr...

Preberite več...

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300