Haloze: Desettisoče evrov za pluženje in posipavanje
Gospodarstvo
Tipografija

Haloške občine vsako leto v zimskem času poskrbijo za prevoznost občinskih in lokalnih cest ter javnih poti. Zimsko službo v večini občin izvajajo podizvajalci Cestnega podjetja Ptuj, ki poskrbijo za prevoznost in posledično za varnost cestnega prometa v zimskih razmerah. Nekaj več težav je v višje ležečih predelih, kjer zapade več snega in je tudi večja možnost poledice.

Asfaltne strme ceste so namreč zelo hitro neprevozne, hribovitega terena pa velikokrat ni mogoče splužiti naenkrat. Ker se podizvajalci ponekod menjujejo in zato ne poznajo terena, se lahko tudi kdaj zalomi. V takih primerih je treba o tem obvestiti pristojne, ki bodo plužne stroje poslali tja, kjer morebiti ceste še niso prevozne.

Kot je povedal Sebastian Toplak, župan občine Podlehnik, imajo velikokrat boljše razmere kot na avtocesti, saj pluženje izvajajo že, ko zapade okoli tri centimetre snega. Prav tako se trudijo, da so ceste ob vsakem času prevozne. Ob tem je treba poudariti, da zimska prevoznost ne pomeni, da so ceste popolnoma kopne in prevozne kot v drugih letnih časih. V času sneženja je namreč nemogoče pričakovati, da bodo ceste v vsakem trenutku ''črne''.

V podlehniški občini v sklopu zimske službe vzdržujejo 43 kilometrov lokalnih cest in 61 km javnih poti. Zimsko vzdrževanje je prevzel režijski obrat s pomočjo podizvajalcev (lokalni kmetje, Cestno podjetje Ptuj). V pretekli zimski sezoni je bilo snega precej, predvsem na višje ležečih točkah v občini. Zaradi pogostih poledic so izdatno posipavali cestišča. Za zimsko službo so predvideli 45.400 evrov, porabili pa 35.000 evrov. Ostanek sredstev bodo namenili za vzdrževanje občinski cest.

Posipavanje je dražje od pluženja

Preberite več v Štajerskem Tedniku

Najbolj brano

Zakaj so cene v avstrijskem Hoferju nižje kot v slovenskem Zakaj so cene v avstrijskem Hoferju nižje kot...
Ponedeljek, 05 Marec 2018 23:53
Prejšnji teden smo v roke dobili Hoferjeva prodajna promocijska kataloga za avstrijski in slovenski ...

Preberite več...

Od jutri na Ptuju McDonalds Od jutri na Ptuju McDonalds
Četrtek, 16 Junij 2016 14:13
Na Ormoški cesti na Ptuju jutri vrata odpira McDonaldsova restavracija s hitro prehrano.

Preberite več...

Nova delovna mesta na Štajerskem: samo v Mömaxu bodo zaposlili 100 delavcev Nova delovna mesta na Štajerskem: samo v Mömaxu...
Četrtek, 09 Junij 2016 18:19
Na območju mariborske službe zavoda za zaposlovanje, ki pokriva upravne enote Pesnica, Lenart, Slove...

Preberite več...

Talum: Med vikendom prva potrjena okužba zaposlenega Talum: Med vikendom prva potrjena okužba zaposlenega
Ponedeljek, 16 Marec 2020 10:24
Samo vprašanje časa je bilo, kdaj se bodo okužbe s koronavirusom pojavile v podjetjih, kjer pod istr...

Preberite več...

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300