Žetale: V haloški hiški bo možno prenočiti
Gospodarstvo
Tipografija

Ureditev notranjosti Pušnikove domačije v občini Žetale je končana. Zidarstvo Milana Kodriča iz Žetal je izvedlo gradbena dela v notranjih prostorih hiše, kleti, hleva in skednja. Obstoječi lesni pod v hiši je napadla lesna goba, zato ga je bilo treba odstraniti in nadomestiti z novim, pred tem pa še toplotno in vodno izolirati. V okviru projekta so restavrirali obstoječe pohištvo, nabavili opremo v slogu časa med obema vojnama in obnovili krušno peč iz leta 1871. Prostore gospodarskega poslopja pa so na novo tlakovali s kamnom.

Žetalski župan Anton Butolen pravi, da so zelo veseli, ker se je načrtovana obnova končala. Temeljno izhodišče obnove je bilo ohraniti domačijo takšno, kot je bila. Vsi objekti (vinska klet s prešo, skedenj s kletjo z letnico 1836, svinjaki, čebelnjak) so takšni kot nekoč, opremljeni z različnimi predmeti in različnim domačim orodjem. Gre za nekdanjo domačijo malega kmeta – eno redkih v celoti ohranjenih stavb tradicionalnega kmečkega stavbarstva iz 19. stoletja.

Čez dva meseca bi po napovedih žetalskega župana Butolena prvi obiskovalci že lahko prenočili na domačiji, če bodo epidemiološke razmere to dopuščale. Poskrbeti morajo samo še za posteljnino in posodo. Prostori v hiši so namreč opremljeni z opremo, ki omogoča nastanitev štiri- do petčlanske družine. V prostorih gospodarskega poslopja so uredili skupna ležišča za največ štiri osebe ter namestili kabino za prhanje in umivalnik. Dodatna ponudba bo prav gotovo nekaj novega za obiskovalce, že sedaj pa so »atrakcija« koze, ki skrbijo za sprotno čiščenje zelo strmega travnatega terena.

Iščejo domačina, ki bi prevzel trženje

Preberite več v Štajerskem Tedniku

Najbolj brano

Zakaj so cene v avstrijskem Hoferju nižje kot v slovenskem Zakaj so cene v avstrijskem Hoferju nižje kot...
Ponedeljek, 05 Marec 2018 23:53
Prejšnji teden smo v roke dobili Hoferjeva prodajna promocijska kataloga za avstrijski in slovenski ...

Preberite več...

Od jutri na Ptuju McDonalds Od jutri na Ptuju McDonalds
Četrtek, 16 Junij 2016 14:13
Na Ormoški cesti na Ptuju jutri vrata odpira McDonaldsova restavracija s hitro prehrano.

Preberite več...

Nova delovna mesta na Štajerskem: samo v Mömaxu bodo zaposlili 100 delavcev Nova delovna mesta na Štajerskem: samo v Mömaxu...
Četrtek, 09 Junij 2016 18:19
Na območju mariborske službe zavoda za zaposlovanje, ki pokriva upravne enote Pesnica, Lenart, Slove...

Preberite več...

Talum: Med vikendom prva potrjena okužba zaposlenega Talum: Med vikendom prva potrjena okužba zaposlenega
Ponedeljek, 16 Marec 2020 10:24
Samo vprašanje časa je bilo, kdaj se bodo okužbe s koronavirusom pojavile v podjetjih, kjer pod istr...

Preberite več...

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300