Sadjar Milan Breg: „Največji problem je izguba trga ...“
Gospodarstvo
Tipografija

Na območju Kmetijsko gozdarskega zavoda Ptuj (KGZ Ptuj) je 640 ha intenzivnih sadovnjakov. Pozeba v prejšnjem tednu je prizadela vse jablane, hruške in breskve, je povedal direktorKGZ Ptuj Andrej Rebernišek, ki si je 8. aprila ogledal tudi stanje prizadetih nasadov jablan in hrušk ter vinogradov največjega sadjarja v MO Ptuj, sadjarsko-vinogradniške kmetije Breg Tajhman v Krčevini pri Vurbergu v Osrednjih Slovenskih goricah. Jablane (6.000 dreves) in hruške (8.000 dreves) rastejo na sedmih hektarjih, trta (16.000 trsov) na šestih hektarjih. Štiričlanska družina je v celoti odvisna od sadjarsko-vinogradniške pridelave.  

„Tako snemalcem kot novinarjem sem v teh dneh večkrat povedal, da bi si končno enkrat želel, da bi na kmetijo oz. v naše nasade prišli ob nekem lepem dogodku. Zadnja leta pa se srečujemo samo ob naravnih nesrečah. Marsikdo pravi, da jamramo. To ni nobeno jamranje, če nezgoda je, ne moremo biti veseli. Treba bo delati naprej in sprejemati ukrepe, obdržati to, kar bo ostalo,« je povedal sadjar Milan Breg.

Slika je žalostna, ostalo je največ pet odstotkov cvetov

»Slika je zelo žalostna, mislim, če je ostalo od nič do 5 odstotkov cvetov, zagotovo ne lažem. V vinogradih pa so prizadete vse rane sorte oz. polovica vseh trt. Vsako leto vabim ljudi, da si lahko pridejo ogledat naše nasade, tudi pohodniki hodijo mimo. Radi vidijo, da je nasad poln, ne pa prazen. Naš primarni cilj je, da proizvedemo jabolka in hruške ter tudi grozdje, da smo na trgu. Vsak izpad na trgu prinese nove dodatne probleme. Kupci odidejo, gredo drugam. Ti moraš, če imaš z nekom pogodbo, pogodbene pridelke tudi zagotoviti. Bomo videli, kaj bodo prinesli naslednji dnevi.

Preberite več v Štajerskem Tedniku

Najbolj brano

Zakaj so cene v avstrijskem Hoferju nižje kot v slovenskem Zakaj so cene v avstrijskem Hoferju nižje kot...
Ponedeljek, 05 Marec 2018 23:53
Prejšnji teden smo v roke dobili Hoferjeva prodajna promocijska kataloga za avstrijski in slovenski ...

Preberite več...

Od jutri na Ptuju McDonalds Od jutri na Ptuju McDonalds
Četrtek, 16 Junij 2016 14:13
Na Ormoški cesti na Ptuju jutri vrata odpira McDonaldsova restavracija s hitro prehrano.

Preberite več...

Nova delovna mesta na Štajerskem: samo v Mömaxu bodo zaposlili 100 delavcev Nova delovna mesta na Štajerskem: samo v Mömaxu...
Četrtek, 09 Junij 2016 18:19
Na območju mariborske službe zavoda za zaposlovanje, ki pokriva upravne enote Pesnica, Lenart, Slove...

Preberite več...

Talum: Med vikendom prva potrjena okužba zaposlenega Talum: Med vikendom prva potrjena okužba zaposlenega
Ponedeljek, 16 Marec 2020 10:24
Samo vprašanje časa je bilo, kdaj se bodo okužbe s koronavirusom pojavile v podjetjih, kjer pod istr...

Preberite več...

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300