Slovenija, Podravje: Prepoved oglaševanja na kmetijskih zemljiščih preglasili lobiji
Gospodarstvo
Tipografija

Trenutno stanje na področju zunanjega oglaševanja je katastrofalno in zahteva takojšne ukrepanje države, saj oglasni panoji v čedalje večjem in nenadzorovanem številu poslabšujejo prometno varnost, uničujejo estetiko slovenske krajine in izkoriščajo skupni javni prostor v pridobitne namene, so prepričani v iniciativi Očistimo Slovenijo reklamnih panojev (OSRP).

Zato so v začetku leta z velikim odobravanjem sprejeli predlog Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano o dopolnitvi zakona o kmetijskih zemljiščih, s katero bi prepovedali oglaševanje na kmetijskih površinah. Kot smo takrat poročali, so potezo ministrstva ocenili kot zelo pogumno, saj se zavedajo, da se ni lahko upreti kapitalu in lobijem, kar so ne nazanje večkrat izkusili tudi sami v več kot dveh letih opozarjanja na nekontrolirano zunanje oglaševanje na reklamnih panojih ter pozivanja političnih strank in odgovornih inštitucij k ukrepanju.

Je Podgoršek klonil pod pritiski?

A veselje ni dolgo trajalo, skalil ga je sam kmetijski minister Jože Podgoršek, ko je pred dnevi izjavil: »Zelo verjetno bomo dovoljevali oglaševanje na sicer legalno zgrajenih objektih, kot so kozolci in podobno, ne pa na objektih, ki bi jih postavili samo za namene oglaševanja.« Da je minister s tem pravzaprav priznal, da je klonil pod pritiski in bo z omenjeno izjemo v zakonu pustil »luknjo« za oglaševalce, so razočarani v iniciativi, ki je januarja 2019 nastala pod vodstvom Bogdana Dularja kot odgovor družbe na nekontrolirano razraščanje oglaševanja v javnem prostoru, ki uničuje pokrajino, zmanjšuje prometno varnost, s stalnim »oglaševalskim bombardiranjem« pa vznemirja posameznika, ki mu ne daje možnosti »odjave«. Zato si prizadeva za ostrejšo regulacijo zunanjega oglaševanja in prepoved oglaševanja na kmetijskih zemljiščih po vzorcu Avstrije in Nemčije.

Če so izjeme, ni težko zaobiti pravil

Preberite več v Štajerskem Tedniku

Najbolj brano

Zakaj so cene v avstrijskem Hoferju nižje kot v slovenskem Zakaj so cene v avstrijskem Hoferju nižje kot...
Ponedeljek, 05 Marec 2018 23:53
Prejšnji teden smo v roke dobili Hoferjeva prodajna promocijska kataloga za avstrijski in slovenski ...

Preberite več...

Od jutri na Ptuju McDonalds Od jutri na Ptuju McDonalds
Četrtek, 16 Junij 2016 14:13
Na Ormoški cesti na Ptuju jutri vrata odpira McDonaldsova restavracija s hitro prehrano.

Preberite več...

Nova delovna mesta na Štajerskem: samo v Mömaxu bodo zaposlili 100 delavcev Nova delovna mesta na Štajerskem: samo v Mömaxu...
Četrtek, 09 Junij 2016 18:19
Na območju mariborske službe zavoda za zaposlovanje, ki pokriva upravne enote Pesnica, Lenart, Slove...

Preberite več...

Talum: Med vikendom prva potrjena okužba zaposlenega Talum: Med vikendom prva potrjena okužba zaposlenega
Ponedeljek, 16 Marec 2020 10:24
Samo vprašanje časa je bilo, kdaj se bodo okužbe s koronavirusom pojavile v podjetjih, kjer pod istr...

Preberite več...

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300