Saubermacher Export imetnik polovice dovoljenj za izvoz komunalnega blata
Gospodarstvo
Tipografija

Dogajanje z odpadnim komunalnim blatom, ki velja za nevaren odpadek, je dodobra razburkalo ptujsko politično dogajanje. Zgodba je sicer že zvodenela, bo pa tudi v prihodnje zanimivo spremljati, ali bo nadljnja pot vodila do rešitev, ki bodo prijazne do okolja, predvsem pa do denarnic ljudi.

Ptujski mestni svetniki so na izredni seji obnovili idejo o sežigalnici, po oceni delovne skupine bi njena gradnja veljala 16 milijonov evrov. Ptuj se tako nagiba k samoodvisnosti na področju ravnanja s komunalnim blatom, a do dolgoročne in trajnostne rešitve bo skozi mesto najverjetneje preteklo še veliko Drave. Glede na to, da je prevzemnik Cep odstopil od pogodbe s Komunalnim podjetjem (KP) Ptuj, ta za kratkoročno obdobje oziroma prevzem določenih količin blata išče novega partnerja. Komu bodo oddali posel, ne razkrivajo.

Po besedah vodje dejavnosti Jerneja Šömna imajo na mizi ponudbi dveh podjetij. Po kakšni ceni bi začasni prevzemnik odvažal blato, v KP Ptuj prav tako ne govorijo, saj o ponudbah še ni odločeno. Direktor Komunale Janko Širec je na izredni seji ptujskega mestnega sveta sicer govoril o ceni prevzema okoli 200 evrov po toni, dosedanja cena s Cepom je bila 117 evrov. KP Ptuj je na portalu javnih naročil že tudi objavilo razpis za novega prevzemnika za obdobje 14 mesecev, ponudbe bodo sprejemali do 6. avgusta.

Krog izvoznikov omejen na nekaj podjetij

Onesnaženje v Pivoli je odprlo tudi vprašanje izvoza odpadnega blata. Izvozna dovoljenja oziroma soglasja izdaja republiški nšpektorat za okolje in prostor. Po podatkih ministrstva za okolje in prostor (MOP) blato v skladu z izdanimi soglasji iz Slovenije izvažajo v Avstrijo, Slovaško, na Madžarsko in Hrvaško. Iz podatkov, ki so nam jih posredovali z MOP in veljajo na dan 30. junija 2021, razberemo, da so največji izvozniki podjetja Koto Trade, Saubermacher Export in Surovina RECE.

Preberite več v Štajerskem Tedniku

Najbolj brano

Zakaj so cene v avstrijskem Hoferju nižje kot v slovenskem Zakaj so cene v avstrijskem Hoferju nižje kot...
Ponedeljek, 05 Marec 2018 23:53
Prejšnji teden smo v roke dobili Hoferjeva prodajna promocijska kataloga za avstrijski in slovenski ...

Preberite več...

Od jutri na Ptuju McDonalds Od jutri na Ptuju McDonalds
Četrtek, 16 Junij 2016 14:13
Na Ormoški cesti na Ptuju jutri vrata odpira McDonaldsova restavracija s hitro prehrano.

Preberite več...

Nova delovna mesta na Štajerskem: samo v Mömaxu bodo zaposlili 100 delavcev Nova delovna mesta na Štajerskem: samo v Mömaxu...
Četrtek, 09 Junij 2016 18:19
Na območju mariborske službe zavoda za zaposlovanje, ki pokriva upravne enote Pesnica, Lenart, Slove...

Preberite več...

Talum: Med vikendom prva potrjena okužba zaposlenega Talum: Med vikendom prva potrjena okužba zaposlenega
Ponedeljek, 16 Marec 2020 10:24
Samo vprašanje časa je bilo, kdaj se bodo okužbe s koronavirusom pojavile v podjetjih, kjer pod istr...

Preberite več...

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300