Pomoč sadjarjem in vinogradnikom po letošnji pozebi šele drugo leto
Gospodarstvo
Tipografija

Aprilska pozeba, ki se je z izrazito nizkimi temperaturami vlekla več noči, je povzročila največ škode v sadovnjakih in tudi vinogradih. Na območju, ki ga pokriva ptujski kmetijsko-gozdarski zavod, naj bi bili samo sadjarji prikrajšani za sedem do osem milijonov evrov, prizadetega je bilo tudi do 100 odstotkov pridelka. Pozeba je škodo povzročila po vsej Sloveniji, še posebej na Primorskem.

Zato so na zbornici, spomnimo, predlagali sprejetje interventnega zakona za blažitev posledic škode po pozebi, da bi z njim pomagali najbolj prizadetim. Ker birokratski mlini meljejo zelo počasi, je do priprave in potrditve zakona minilo več kot tri mesece od pozebe, a to še zdaleč ne pomeni, da si pridelovalci pomoč v kratkem tudi že lahko obetajo.

Potrditev značaja vremenskih razmer kot neugodnih, ki jih je mogoče enačiti z naravnimi nesrečami, je predpogoj za priglasitev državne pomoči, to pa lahko vlada stori takrat, ko iz končne ocene škode na posameznih kmetijskih pridelkih izhaja, da poškodovanost presega 30 odstotkov njihove običajne letne kmetijske proizvodnje in je škoda večja od 0,3 promila načrtovanih prihodkov državnega proračuna.

Končna ocena škode ob spravilu

Kot so nam povedali na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano (MKGP), je podlaga za uveljavljanje ukrepov končna ocena škode po pozebi. »Zanjo je zadolžena državna komisija za ocenjevanje škode v skladu s predpisi, ki urejajo varstvo pred naravnimi nesrečami, za izdelavo končne ocene škode pa je pristojna Uprava za zaščito in reševanje. Škoda po pozebi bo tako izdelana pred spravilom oziroma najkasneje v enem mesecu po spravilu pridelka, Uprava pa bo oškodovancem poslala predtiskane obrazce, da jih pregledajo, izpolnijo in podpišejo ter predajo občinskim komisijam, ki bodo nato podatke iz obrazcev vnesle v elektronsko aplikacijo Ajda.«

Kmetje bodo torej lahko za pomoč zaprosili po izdelavi končne ocene škode. Kakšne oblike pa sploh omogoča interventni zakon?

Preberite več v Štajerskem Tedniku

Najbolj brano

Zakaj so cene v avstrijskem Hoferju nižje kot v slovenskem Zakaj so cene v avstrijskem Hoferju nižje kot...
Ponedeljek, 05 Marec 2018 23:53
Prejšnji teden smo v roke dobili Hoferjeva prodajna promocijska kataloga za avstrijski in slovenski ...

Preberite več...

Od jutri na Ptuju McDonalds Od jutri na Ptuju McDonalds
Četrtek, 16 Junij 2016 14:13
Na Ormoški cesti na Ptuju jutri vrata odpira McDonaldsova restavracija s hitro prehrano.

Preberite več...

Nova delovna mesta na Štajerskem: samo v Mömaxu bodo zaposlili 100 delavcev Nova delovna mesta na Štajerskem: samo v Mömaxu...
Četrtek, 09 Junij 2016 18:19
Na območju mariborske službe zavoda za zaposlovanje, ki pokriva upravne enote Pesnica, Lenart, Slove...

Preberite več...

Talum: Med vikendom prva potrjena okužba zaposlenega Talum: Med vikendom prva potrjena okužba zaposlenega
Ponedeljek, 16 Marec 2020 10:24
Samo vprašanje časa je bilo, kdaj se bodo okužbe s koronavirusom pojavile v podjetjih, kjer pod istr...

Preberite več...

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300