Slovenija: Trgovine ob nedeljah ostajajo zaprte
Gospodarstvo
Tipografija

Dodatnih izjem od prepovedi obratovanja trgovin ob nedeljah in dela prostih dneh ne bo. Predlog skupine nepovezanih poslancev (NeP) s takšno vsebino je že v začetku septembra zavrnil odbor DZ za gospodarstvo, v petek pa so se poslanci s tem na plenarni seji le še seznanili.

Po predlogu nepovezanih poslancev bi med izjeme od prepovedi obratovanja trgovin ob nedeljah in dela prostih dneh, ki jo je uvedla septembra lani sprejeta novela zakona o trgovini, dodali trgovine v kampih, hotelih, muzejih in galerijah, turistično-informacijskih centrih ter ob pokopališčih.

Člani odbora za gospodarstvo so na seji pred dvema tednoma nasprotovali dodajanju izjem v veljavni zakon, saj bi to utegnilo voditi v njegovo neustavnost. Tudi Marko Bandelli (SAB) je dejal, da gre za "nepremišljeno zakonsko rešitev, ki bi jo zelo verjetno doletela zaušnica ustavnega sodišča in širše javnosti".

Številni so poudarili pomen spoštovanja pravice delavcev do počitka in prostega časa. "Množično nepotrebno delo ob nedeljah je socialno škodljivo," je dejal Robert Polnar (DeSUS).

Trgovci ob devet odstotkov zalužka

Branislav Rajić (NeP) je po drugi strani dejal, da različni trgovski in turistični ponudniki opozarjajo na škodo, ki jim je bila storjena z nedeljsko omejitvijo poslovanja trgovin. Prihodki trgovcev so se zaradi nedeljskega zaprtja znižali za devet odstotkov, na zavodu za zaposlovanje pa se je od lani na novo prijavilo 14.000 oseb iz trgovske dejavnosti, je navedel.

Novela zakona o trgovini iz lanskega septembra med izjemami, za katere prepoved nedeljskega obratovanja ne velja, uvršča manjše prodajalne na lokacijah, kot so bencinski servisi, postajališča in bolnišnice, ter tiste manjše prodajalne, v katerih na te dni delajo poslovodje sami, študenti in upokojenci. Začasno do konca leta 2022 so izjema tudi prodajalne na letališčih, v turistično-informacijskih centrih in muzejih.

Sta

Najbolj brano

Zakaj so cene v avstrijskem Hoferju nižje kot v slovenskem Zakaj so cene v avstrijskem Hoferju nižje kot...
Ponedeljek, 05 Marec 2018 23:53
Prejšnji teden smo v roke dobili Hoferjeva prodajna promocijska kataloga za avstrijski in slovenski ...

Preberite več...

Od jutri na Ptuju McDonalds Od jutri na Ptuju McDonalds
Četrtek, 16 Junij 2016 14:13
Na Ormoški cesti na Ptuju jutri vrata odpira McDonaldsova restavracija s hitro prehrano.

Preberite več...

Nova delovna mesta na Štajerskem: samo v Mömaxu bodo zaposlili 100 delavcev Nova delovna mesta na Štajerskem: samo v Mömaxu...
Četrtek, 09 Junij 2016 18:19
Na območju mariborske službe zavoda za zaposlovanje, ki pokriva upravne enote Pesnica, Lenart, Slove...

Preberite več...

Talum: Med vikendom prva potrjena okužba zaposlenega Talum: Med vikendom prva potrjena okužba zaposlenega
Ponedeljek, 16 Marec 2020 10:24
Samo vprašanje časa je bilo, kdaj se bodo okužbe s koronavirusom pojavile v podjetjih, kjer pod istr...

Preberite več...

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300