Ptujsko polje: Pobrali pridelek hmelja, letina je povprečna
Gospodarstvo
Tipografija

Dnevi pred zadnjim dežjem so bili kot nalašč za jesenska spravila pridelkov; živahno je bilo tudi na hmeljiščih podjetja Hmelj Dornava, ki je v lasti družine Šegula.

Letošnjo letino hmelja Drago Ciglar, direktor podjetja, ocenjuje kot povprečno, a boljšo od lanske. »Res je, da je bilo vreme zelo muhasto, a na srečo hmelju ni zelo škodilo. Izrazito suh april je sicer pustil posledice na zgodnjih sortah hmelja, ni pa vplival na poznejše sorte. Kakorkoli, v primerjavi z lani smo ga nabrali nekaj ton več.«

Spomnimo, da je bilo leto 2020 za drugega največjega hmeljarja v državi, ki obdeluje 150 hektarjev nasadov na petih lokacijah, eno najslabših v skoraj dveh desetletjih, kar se ukvarjajo s hmeljarstvom. Ob spomladanskem izbruhu epidemije se je pokazalo, da bo sezona zaradi spreminjajočih se navodil negotova, zlasti kar se tiče najema delovne sile iz tujine, saj ni bilo jasno, ali bodo sezonski delavci sploh lahko prišli v Slovenijo. Obetala se je rekordna letina, a je nato dobre rezultate uničilo avgustovsko neurje, ki je zajelo nasade v Moškanjcih in Vidmu, kjer je orkanski veter na skupno 40 hektarjih hmeljišč porušil celo armature. Ker ima hudič navadno več mladih, tudi tu ena nesreča očitno ni bila dovolj, saj ji je sledil še požar v videmski sušilnici. Do požara je prišlo zaradi tehnične napake na peči, in sicer v najmanj primernem trenutku - v času, ko je bilo spravilo hmelja v največjem zagonu. Nastala je gmotna škoda pa tudi dela so zastala oziroma se zamaknila za vsaj teden dni.

»Tokrat vsaj nismo imeli težav s sezonskimi delavci iz tujine oziroma z njihovim prihodom v Slovenijo. Hmelj so tako znova pobirali naši stalni delavci iz Romunije. Najeli smo jih 34, zraven njih pa je bilo v nasadih še 20 domačih delavcev,« je povedal Drago Ciglar.

Preberite več v Štajerskem Tedniku

Najbolj brano

Zakaj so cene v avstrijskem Hoferju nižje kot v slovenskem Zakaj so cene v avstrijskem Hoferju nižje kot...
Ponedeljek, 05 Marec 2018 23:53
Prejšnji teden smo v roke dobili Hoferjeva prodajna promocijska kataloga za avstrijski in slovenski ...

Preberite več...

Od jutri na Ptuju McDonalds Od jutri na Ptuju McDonalds
Četrtek, 16 Junij 2016 14:13
Na Ormoški cesti na Ptuju jutri vrata odpira McDonaldsova restavracija s hitro prehrano.

Preberite več...

Nova delovna mesta na Štajerskem: samo v Mömaxu bodo zaposlili 100 delavcev Nova delovna mesta na Štajerskem: samo v Mömaxu...
Četrtek, 09 Junij 2016 18:19
Na območju mariborske službe zavoda za zaposlovanje, ki pokriva upravne enote Pesnica, Lenart, Slove...

Preberite več...

Talum: Med vikendom prva potrjena okužba zaposlenega Talum: Med vikendom prva potrjena okužba zaposlenega
Ponedeljek, 16 Marec 2020 10:24
Samo vprašanje časa je bilo, kdaj se bodo okužbe s koronavirusom pojavile v podjetjih, kjer pod istr...

Preberite več...

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300