Ameriški škržatek zdesetkal trto, vinogradniki zaskrbljeni
Gospodarstvo
Tipografija

Preplah med prleškimi vinogradniki povzroča uničujoča bolezen, zlata trsna rumenica. Nevarna bolezen je udarila z vso močjo, razširila se je v številne vinograde. »Gre za najhujši izbruh zlate trsne rumenice doslej, česa takšnega ne pomnimo,« opozarja ormoška terenska kmetijska svetovalka Simona Rajh iz KGZ Ptuj.

Gre za nevarno bolezen, ki se zelo hitro širi in povzroča veliko škode. Okužene trte sprva dajo slabši pridelek, v nekaj letih pa sploh ne rodijo več in propadejo. »Na dveh parcelah imamo obsežno okužbo, bi rekel kakih 20–30 % trsov. Če bomo morali vinograde posekati, bo težko. Vsi se preživljamo s pridelavo in prodajo vina. Vsekakor bolezen povzroča veliko škodo,« je povedal eden večjih vinogradnikov na Ormoškem Andrej Gorjak, katerega družina obdeluje približno 6,5 hektarja vinogradov.

Vestno so škropili, a škržatku to ni škodilo

Kot je pojasnil, so škržatka v manjšem obsegu zasledili že lani. Zato so bili toliko bolj pozorni in trto dosledno negovali. Za zatiranje tega insekta so trto letos škropili dvakrat. Toda kljub temu je bolezen udarila z vso močjo. »Vse te trte, ki so okužene, bomo morali izruvati. To je takšno delo, da bi se človek zraven razjokal,« obupano pristavi žena Marjetka in pokaže na komaj osem let star vinograd, kjer je očitno obolelih precej trt. »Mislim, da se je širjenje bolezni začelo z integrirano pridelavo. Od takrat naprej imamo pojav bolezni eske in rumenice, ki pa se je letos zares razpasla. Po mojem je vzrok v zaščiti, kajti škropiva, ki jih sedaj lahko uporabljamo, niso več tako učinkovita. Mi smo celo dvakrat škropili za zatiranje škržatka, toda učinka žal ni bilo,« je jasen Gorjak.

V Jeruzalemsko-Ormoških goricah ni vinograda brez okužbe

Po besedah Simone Rajh iz ormoške kmetijske svetovalne službe (na fotografiji) je situacija prav v ormoškem pasu alarmantna. »V Jeruzalemsko-Ormoških goricah se pravzaprav vsepovsod najdejo okužene trte s škržatkom. Večina vinogradnikov na našem koncu se sooča s to boleznijo, eni bolj drugi manj. Kdor reče, da nima niti enega okuženega trsa, se je najbrž zlagal. Nekoliko večje žarišče okužb je na Kajžarju, Runču, v Lahoncih, precej tudi v Hujbarju. Gre za najhujši izbruh zlate trsne rumenice doslej, česa takšnega ne pomnimo. Vse več vinogradnikov, predvsem manjših, obupuje. Sprva jih je prizadel propad zadruge, potem odkupne cene, ki iz leta v leto padajo, pa vremenske neprilke; leta 2016 in 2017 pozeba, lani toča … Sedaj ta bolezen. Jaz pravim, da gre za pokop našega vinogradništva. Ne vem, kaj se lahko še zgodi ...«

Posekati bo treba hektarje vinogradov, druge rešitve ni

Vinogradniki lahko pogojno prosijo za odškodnino

Najbolj brano

Zakaj so cene v avstrijskem Hoferju nižje kot v slovenskem Zakaj so cene v avstrijskem Hoferju nižje kot...
Ponedeljek, 05 Marec 2018 23:53
Prejšnji teden smo v roke dobili Hoferjeva prodajna promocijska kataloga za avstrijski in slovenski ...

Preberite več...

Od jutri na Ptuju McDonalds Od jutri na Ptuju McDonalds
Četrtek, 16 Junij 2016 14:13
Na Ormoški cesti na Ptuju jutri vrata odpira McDonaldsova restavracija s hitro prehrano.

Preberite več...

Nova delovna mesta na Štajerskem: samo v Mömaxu bodo zaposlili 100 delavcev Nova delovna mesta na Štajerskem: samo v Mömaxu...
Četrtek, 09 Junij 2016 18:19
Na območju mariborske službe zavoda za zaposlovanje, ki pokriva upravne enote Pesnica, Lenart, Slove...

Preberite več...

Talum: Med vikendom prva potrjena okužba zaposlenega Talum: Med vikendom prva potrjena okužba zaposlenega
Ponedeljek, 16 Marec 2020 10:24
Samo vprašanje časa je bilo, kdaj se bodo okužbe s koronavirusom pojavile v podjetjih, kjer pod istr...

Preberite več...

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300