Zadruge z nižjimi prihodki, a povezovanja med njimi ni
Gospodarstvo
Tipografija

Ruski embargo, nizke odkupne cene niso vplivale le na dohodke na kmetijah, temveč so se znižali tudi prihodki zadrug, kmetijskih za približno desetino. Večina od 65 zadrug, članic Zadružne zveze Slovenije, je poslovno leto 2015 zaključila pozitivno. Skupaj so zadruge, članice zveze, ustvarile več kot 636 milijonov evrov prihodkov, kar pomeni skoraj 80 % vseh prihodkov vseh registriranih zadrug v Sloveniji.

»Na poslovanje zadrug v letu 2015 je vplivala kriza, ki jo je spodbudil predvsem ruski embargo. Cene mleka so padle za več kot 30 odstotkov, saj se po ukinitvi mlečnih kvot prireja mleka povečuje, potrošnja pa ne sledi dodatni ponudbi. Slovenske kmetije, ki se ukvarjajo z živinorejo, zlasti s prirejo mleka, so majhne kmetije z 10 do 20 glavami živali, kmetujejo na območjih z omejenimi dejavniki za pridelavo. Številne kmetije so šle v investicije in danes se srečujejo s težavami, kako odplačevati kredite. Tudi razmere na trgu z žiti so letos zelo težavne. Odkupne cene pšenice so krepko pod ceno, ki bi pridelovalcem zagotavljala pokritje stroškov. Letos junija so se po informacijah članic zelenjavne verige precej znižale cene slovenske zelenjave. Velik je pritisk poceni zelenjave iz tretjih držav in Hrvaške,« so ključne dogodke, ki so vplivali in še vplivajo na poslovanje zadrug, našteli v Zadružni zvezi Slovenije.

Glede presežkov nad odhodki oziroma o dobičkih pa so na Zadružni zvezi povedali, da so bili ti lani minimalni, saj da delujejo zadruge v dobrobit članov in da ustvarjanje visokih dobičkov niti ni primarni cilj zadrug, temveč je cilj zadrug odkup pridelkov in oskrba svojih članov. »Preko zadrug poteka kar 80 % odkupa in prodaje vse slovenske hrane, ki se pridela na kmetijah. Slovenske kmetijske zadruge imajo v lasti več kot 350 trgovin, prek katerih oskrbujejo podeželje in prispevajo k ohranjanju njegove poseljenosti in obdelanosti. Hkrati je v zadrugah zaposlenih več kot 3000 ljudi. Podeželje s pomočjo zadrug ostaja poseljeno in obdelano, ohranjajo se običaji in tradicija,« so še povedali.

Prihodki vseh zadrug v Podravju so se znižali za 5 odstotkov

Vse zadruge razen Lenarške z manjšimi prihodki

Prihodki mlekarske zadruge za 13 % nižji

Povezovanje zadružnikov ostaja pri besedah

Prihodki zadrug v številkah

 

 

 

 

Preberite več v Štajerskem Tedniku

Najbolj brano

Zakaj so cene v avstrijskem Hoferju nižje kot v slovenskem Zakaj so cene v avstrijskem Hoferju nižje kot...
Ponedeljek, 05 Marec 2018 23:53
Prejšnji teden smo v roke dobili Hoferjeva prodajna promocijska kataloga za avstrijski in slovenski ...

Preberite več...

Od jutri na Ptuju McDonalds Od jutri na Ptuju McDonalds
Četrtek, 16 Junij 2016 14:13
Na Ormoški cesti na Ptuju jutri vrata odpira McDonaldsova restavracija s hitro prehrano.

Preberite več...

Nova delovna mesta na Štajerskem: samo v Mömaxu bodo zaposlili 100 delavcev Nova delovna mesta na Štajerskem: samo v Mömaxu...
Četrtek, 09 Junij 2016 18:19
Na območju mariborske službe zavoda za zaposlovanje, ki pokriva upravne enote Pesnica, Lenart, Slove...

Preberite več...

Talum: Med vikendom prva potrjena okužba zaposlenega Talum: Med vikendom prva potrjena okužba zaposlenega
Ponedeljek, 16 Marec 2020 10:24
Samo vprašanje časa je bilo, kdaj se bodo okužbe s koronavirusom pojavile v podjetjih, kjer pod istr...

Preberite več...

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300