Markovci: Premalo kmetovalcev ZA namakanje obdelovalnih površin
Gospodarstvo
Tipografija

V občini Markovci so že pred desetimi leti želeli na kmetijskih zemljiščih ob kanalu vzpostaviti lokalni namakalni sistem, ki bi kot vodni vir uporabljal kanal reke Drave. Strošek izgradnje v celoti pokrije država v okviru ukrepov kmetijske politike. Kmetovalci iz lastnega žepa nato plačujejo stalne stroške namakanja, ki po izkušnjah namakalnih sistemov v občinah Ormož in Gorišnica zanašajo med 100 do 120 evrov na hektar ob porabi vode 1.000 m3/ha, kar predstavlja približno vrednost ene tone koruznega zrnja.

Prav tako je treba imeti na voljo nekaj več tisoč evrov za nakup namakalne opreme. Vse to so najverjetneje razlogi, da jim v vseh teh letih ni uspelo k sodelovanju pritegniti zadostnega števila kmetovalcev. Poleg pripravljenosti občine za izgradnjo namakalnega sistema mora sodelovati čim več zainteresiranih kmetovalcev.

Kot je povedal Milan Gabrovec, župan občine Markovci, se že vsa leta trudijo, da bi k izvedbi projekta pristopilo zadostno število kmetovalcev, ki imajo ob kanalu kmetijska zemljišča, vendar so bili do sedaj neuspešni. Letos so se ponovno odločili, da bodo preverili zainteresiranost. V ta namen so na spletni strani občine objavili neobvezujočo pristopno izjavo za izvedbo namakalnega sistema na komasiranem območju Markovci – jug (južno od distribucijskega kanala HE Formin). »Zanimivo je, da so v sosednji občini Gorišnica večino kmetijskih površin ob kanalu že opremili z namakalnimi sistemi. Upam in želim si, da bodo tudi naši kmetovalci pristopili k izvedbi in prepoznali številne prednosti namakanja tako poljščin kot vrtnin,« je povedal Gabrovec.

Tisti, ki se preživljajo s kmetovanjem, si želijo namakalni sistem

Preberite več v Štajerskem Tedniku

Najbolj brano

Zakaj so cene v avstrijskem Hoferju nižje kot v slovenskem Zakaj so cene v avstrijskem Hoferju nižje kot...
Ponedeljek, 05 Marec 2018 23:53
Prejšnji teden smo v roke dobili Hoferjeva prodajna promocijska kataloga za avstrijski in slovenski ...

Preberite več...

Od jutri na Ptuju McDonalds Od jutri na Ptuju McDonalds
Četrtek, 16 Junij 2016 14:13
Na Ormoški cesti na Ptuju jutri vrata odpira McDonaldsova restavracija s hitro prehrano.

Preberite več...

Nova delovna mesta na Štajerskem: samo v Mömaxu bodo zaposlili 100 delavcev Nova delovna mesta na Štajerskem: samo v Mömaxu...
Četrtek, 09 Junij 2016 18:19
Na območju mariborske službe zavoda za zaposlovanje, ki pokriva upravne enote Pesnica, Lenart, Slove...

Preberite več...

Talum: Med vikendom prva potrjena okužba zaposlenega Talum: Med vikendom prva potrjena okužba zaposlenega
Ponedeljek, 16 Marec 2020 10:24
Samo vprašanje časa je bilo, kdaj se bodo okužbe s koronavirusom pojavile v podjetjih, kjer pod istr...

Preberite več...

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300