Dornava: Terjatev slabi banki za občinsko stavbo odplačana do polovice
Gospodarstvo
Tipografija

Občina Dornava je pod vodstvom sedanjega župana Janka Merca uspešno zagrizla v sanacijo 400.000 evrov težkega dolga, ki ji na plečih leži od leta 2013. Iz glavnice, ki je znašala 250.000 evrov, je dolg narasel na dobrih 400 tisočakov. Po dveh letih in pol so obresti v celoti odplačane, začeli so že tudi poplačilo glavnice, je pojasnil župan.

Dolg, o katerem pišemo, je zgodba z dolgo brado, njen začetek sega v čas nekdanjega župana Franca Šegule. Občina je gradnjo občinske stavbe naročila pri podjetju Gradis, ki je za investicijo najelo kredit, občina je zanj jamčila s poroštvom. Potem se je zgodilo dvoje: najprej so volitve z županskega mesta odnesle Šegulo, podjetje Gradis pa je šlo v stečaj. Kredit, ki ga je Gradis najel za dornavsko občinsko stavbo, je ostal neodplačan. Morda je ekipa nekdanjega župana Rajka Janžekoviča računala, da bo lahko tako tudi ostalo, a so se očitno ušteli. Sodišče na prvi in drugi stopnji je namreč odločilo, da je občina dolžna terjatev poravnati. Ta je bila vmes iz NKBM, kjer je bil kredit najet, zaradi sanacije bančne luknje prenesena na DUTB.

Občina Dornava se na pravnomočno odločitev višjega sodišča v Mariboru (2013) ni odzvala, tudi slaba banka jih je očitno nekaj časa pustila pri miru. Spomladi 2018 se je DUTB predramila in začela intenzivno izterjavo dolga, ki je bil zaradi zakonsko določenih zamudnih obresti iz leta v leto višji. Občina pod vodstvom tedanjega županja Rajka Janžekoviča je DUTB zaprosila za sestanek, obenem pa tudi sporočila, da denarja za poplačilo terjatve v proračunu za leto 2018 nima zagotovljenega.

Dolg z 250.000 zrastel na 420.000 evrov

Preberite več v Štajerskem Tedniku

Najbolj brano

Zakaj so cene v avstrijskem Hoferju nižje kot v slovenskem Zakaj so cene v avstrijskem Hoferju nižje kot...
Ponedeljek, 05 Marec 2018 23:53
Prejšnji teden smo v roke dobili Hoferjeva prodajna promocijska kataloga za avstrijski in slovenski ...

Preberite več...

Od jutri na Ptuju McDonalds Od jutri na Ptuju McDonalds
Četrtek, 16 Junij 2016 14:13
Na Ormoški cesti na Ptuju jutri vrata odpira McDonaldsova restavracija s hitro prehrano.

Preberite več...

Nova delovna mesta na Štajerskem: samo v Mömaxu bodo zaposlili 100 delavcev Nova delovna mesta na Štajerskem: samo v Mömaxu...
Četrtek, 09 Junij 2016 18:19
Na območju mariborske službe zavoda za zaposlovanje, ki pokriva upravne enote Pesnica, Lenart, Slove...

Preberite več...

Talum: Med vikendom prva potrjena okužba zaposlenega Talum: Med vikendom prva potrjena okužba zaposlenega
Ponedeljek, 16 Marec 2020 10:24
Samo vprašanje časa je bilo, kdaj se bodo okužbe s koronavirusom pojavile v podjetjih, kjer pod istr...

Preberite več...

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300